U trendu

Ovaj trik će održati vaše biljke na životu dok ste na odmoru

Hoće li biljke potpuno uvenuti ako na desetak dana odete na odmor ili bi trebalo zamoliti nekoga da navrati (jednom ili više puta?) i zalije vaše biljke dok vas nema? Pa, zapravo postoji jednostavan trik koji će zemlju u saksijama održati savršeno vlažnom.

Ovaj savet dolazi od spisateljice Džejd Vong i zaista ne može da bude jednostavniji. Sledeći put pre nego što krenete na put, zalijte biljke pod tušem ili u sudoperi dok se zemlja potpuno ne natopi vodom. Ostavite nekoliko minuta da se višak vode ocedi iz posuda, a zatim obrišite vlagu sa samog lišća biljaka. Vong tvrdi da će natopljena zemlja održavati biljke svežima nedelju ili dve, pa nećete morati da brinete hoće li ih neko održavati dok niste u stanu.

Naravno nije dobro da biljke stalno budu toliko mokre jer će to imati kontraefekat, počeće da im truli koren, ali ako to učinite jednom, neće se preterano natopiti.

Povrh toga, postoji još nekoliko mera predostrožnosti kako bi osigurali da biljke ne budu zanemarene dok vas nema. Premestite biljke u područja koja su sunčana, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti kako se ne bi isušile. Zatim pripazite da prilagodite temperaturu svog doma pre nego što odete tako da biljke ne uvenu na velikoj vrućini i jako vlažnom vazduhu. A ako imate malo dodatnog vremena, možete zameniti posude i tlo u kojem se nalaze vaše biljke tako da uspevaju u novom svežem okruženju u kojem imaju mesta za rast.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.