U trendu

Ovu ‘katastrofalnu’ grešku s vodom svi prave kada kuvaju testeninu, tvrdi ekspertkinja

Nema toliko jela za koja znate da će se svideti ljudima, a da ne odvojite previše vremena za kuvanje, ali testenina je definitivno jedno od njih. Od makarona sa sirom do špageta bolonjez i svega između, gotovo da možete biti sigurni da će jelo od testenine biti omiljeno u porodici, prenosi Miror.

Iako je ova hrana jedna od najlakših za pravljenje, što je čini popularnim obrokom u svako doba, postoji jedna greška koju mnogi od nas prave – i to se dešava odmah nakon što izvučemo testeninu iz ostave.

Ekspertkinja Peri Iglton – iz zanatskog proizvođača testenina Seggiano – objašnjava da mnogi ljudi prave grešku jednostavno ne napune šerpu s dovoljno vode za kuvanje testenine. „Kuvanje testenine u nedovoljno vode je veoma česta greška, a korišćenje premalo vode može imati katastrofalne posledice jer se skrob iz testenine rastvara u vodi za kuvanje i, ako je odnos vode i testenine prenizak, pretvara se u „ mlečne“ i lepljive kaše“, objasnila je ona.

Takva testenina definitivno nije ono što želimo na svom tanjiru, zato je važno osigurati da je odnos koji koristite ispravan. BBC Good Food preporučuje korišćenje između 500 ml do 1 litra vode za 80-100 g, tako da ako pravite 200 g testenine, takođe bi trebalo da udvostručite tu količinu vode. Također savetuju da koristite „veliku posudu s visokim stranicama“ kako biste bili sigurni da ima dovoljno mjesta za vodu i testeninu nakon što prokuva „jer ne želite da se voda preliva.“

Igleton takođe savetuje da treba izbegavati dodavanje testenine u vodu pre nego što je dosegla tačku vrenja, jer je to još jedna česta greška. „Ako testeninu dodate u vodu pre nego što prokuva, ona će se začepiti zbog sporijeg oslobađanja skroba u vodu koja se ne pomera. Isto tako, ako zaboravite da je promešate, testenina će se zalepiti.“

Dakle, sve u svemu, ključ da vaše jelo s testeninom bude apsolutno savršeno jeste obezbediti pravilan odnos vode i testenine, ali dodati testeninu samo kada voda već počne da baca ključ u šerpi – a nakon što je sigurno dodate, redovno mešajte tokom procesa kuvanja. Koje god jelo od testenine pripremali, ovaj stručni savet je apsolutno ključan i podići će kvalitet vašeg jela, prenosi Večernji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar