U trendu

Dajanina bajka sa tragičnim krajem: Ona je zamrznuta u vremenu, mlada, lepa i ranjiva

Od veridbe sa princom Čarlsom, dok je još bila stidljiva tinejdžerka, do uloge brižne majke i predane humanitarke, princeza Dajana okrenula je britansku monarhiju naglavačke i obeležila doba u kojem je živela. Mlada, lepa i zabavna, izgledala je kao dobrodošlo osveženje u kraljevskoj porodici kada se 1981. udala za prestolonaslednika britanskog trona. Počela je bajka o mladoj princezi.

Ali par nije ‘živeo srećno do kraja života’. Brak sa Čarlsom raspao se turbulentno, pred očima javnosti i uz mnogo iznešenog prljavog veša a britanska monarhija bila je time duboko uzdrmana.

Mnogima je ostao u pamćenju Dajanin iskreni i intimni intervju za BBC 1995. godine, u kojem je otvoreno govorila o vezi svog supruga sa Kamilom Parker Boules, svojoj neveri sa Džejmsom Hjuvitom i svojim sumnjama da je Čarls sposoban da bude kralj. Taj intervju ogolio je tajnovitu britansku kraljevsku porodicu, Dajanu prikazao kao žrtvu šikaniranja i ignorisanja, te joj dodatno podigao popularnost.

– Kao Merilin Monro, ona je zamrznuta u vremenu, mlada, lepa, ranjiva –  rekla je biografkinja kraljevske porodice Peni Džunor.

Rođena 1. jula 1961. godine, Dajana je odrasla u aristokratskoj porodici bliskoj monarhiji. Njen otac radio je za kraljicu Elizabetu II. i njenog oca Džordža VI. Odrasla je sa troje braće i sestara, ali je pogodio razvod roditelja pa se u školi provlačila. Kako da se ponaša kao dama naučila je u Švajcarskoj 1978. u posebnoj ustanovi namenjenoj mladim ženama iz visokog društva.

Kada se upoznala sa Čarlsom, bilo joj je 16, a on je zaprosio nakon samo 13 sastanaka. Njoj je bilo 20, njemu 32 i žurilo mu se da pronađe ženu. Dajana je brzo ispunila ono što se od nje očekivalo – rodila je naslednika, Vilijama, već iduće godine. Nakon drugog deteta, Harija, Dajana postaje brižna i moderna majka, čija empatija za ljude u nevolji osvaja svet.

Svoju planetarnu slavu koristila je da skrene pažnju na one koje je život najmanje mazio, pa se rukovala sa obolelima od side i grlila sa gubavcima. Potpuno se posvetila borbi protiv pešačkih mina. Njen javni imidž, međutim, skrivao je izmučenu mladu ženu koja pati od bulimije, svesne da je suprug ne voli, a ostatak njegove porodice za nju ne mari.

Prve glasine o problemima u ‘bajkovitom’ braku pojavile su se početkom 1992. Do kraja te godine objavljeno je da se par rastaje. Skandal je rastao novim tračevima, a potom i javnim priznanjem nevere, prvo njegove, a potom i njene. Razvod je okončan u avgustu 1996., a Dajana je izgubila sve kraljevske titule. Bajka je bila gotova, ali je bivša princeza ostala popularna javna figura pod medijskom lupom.

Ljubav je prvo pronašla u naručju pakistanskog kardiologa Hasnata Kana, a zatim i Dodija Al-Fajeda, sina egipatskog multimilionera, koji je bio vlasnik Harodsa. Sa Dodijem je i poginula, bežeći od paparaca, u pariškom tunelu pokraj Sene 31. avgusta 1997.

Oplakivali su je poznati i nepoznati širom sveta. Bil Klinton, Majka Tereza, Majkl Džekson.. slali su saučešće i molitve. U Britaniji je zavladalo kolektivno oplakivanje, mladi laburistički premijer Toni Bler naziva Dajanu ‘narodnom princezom’. Milioni cvetova ostavljeni su pred Kensingtonskom palatom.

Za Dajaninu smrt prst krivice prvo se upire u paparace.

– Imate njenu krv na svojim rukama – optužuje ih Dajanin brat, grof Spenser.

Osramoćeni britanski mediji pokojnu princezu pretvaraju u ikonu.

– Rođena je kao dama, postala je naša princeza, umrla je kao svetica – pisao je Daily Mirror.

Javnost besni što se kraljica povukla u dvorcu Balmoralu, ćuti i ne želi zastavu na krovu palate da spusti na pola koplja.

– Kraljevska porodica nas je izneverila – pisao je Sun.

– Ako Vindzori ne budu reagovali, neće samo pokopati Dajanu nego i svoju budućnost – upozoravao je Guardian.

Kraljici je trebalo šest dana da popusti i ispuni ono što je javnost od nje tražila. Idućeg dana gotovo milion ljudi učestvovalo je u pogrebnoj procesiji. Spuštenih glava, u pratnji oca i ujaka, dvojica mladih prinčeva su hodala iza sanduka. Na televiziji ih je gledalo 2,5 milijarde ljudi.

U Vestminsterskoj opatiji od Dajane se oprostilo 2.000 ljudi, među kojima Toni Bler, Lućano Pavaroti, Margaret Tačer, Tom Kruz i Elton Džon, koji su zapevali ‘Zbogom, engleska ružo’, prenosi 100posto.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike