najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dozvoljeno je odbiti poziv na slavlje

Kad naiđe sezona praznika i slavlja, onima s velikim brojem prijatelja, poznanika i brojnom rodbinom s kojom su bliski dešava se da dobiju jako veliki broj poziva na ovakva ili onakva slavlja, i osećaju kao obavezu da svaki poziv prihvate, a onda "spadnu s nogu" trčeći s jedne proslave na drugu i ni na jednoj zaista ne uživaju. Ako se to i vama dešava, nije loše znati da je dozvoljeno odbiti poziv, to jest da nećete ispasti nepristojni ako to učinite.
Bojite se da nekog ne uvredite? Nije uvredljivo ako se na vreme odbije i ako imate dobar razlog za odbijanje – a ako se neko i pored toga uvredi, vi za to zaista niste krivi. Šta znači "na vreme", i kako odrediti čiji poziv prihvatiti, a čiji ne?
Onda kada se radi o bitnim poslovnim proslavama, onda kada se promoviše firma, kada je jasno stavljeno do znanja da se od svih zaposlenih očekuje da prisustvuju, svakako bi trebalo barem se pojaviti. Što se ostalog tiče, prioritete određujete sami. Koliko ste bliski s tom osobom, koliko mislite da ćete uživati na tom-i-tom slavlju, koliko toj osobi znači baš vaše prisustvo (možda vas zove u okviru "paketa" kompletne rodbine, čisto da nikog ne izostavi, a zapravo i niste nešto bliski), imate li zaista vremena i energije da odete? To su neka od pitanja o kojima bi vredelo razmisliti kad određujete koji ćete poziv prihvatiti, a koji ne.
One pozive koje odbijate najbolje je odbiti što je moguće ranije, kako bi domaćini znali koliko gostiju mogu da očekuju. A što se načina odbijanja tiče, učtivo: "Izvinite, ali zaista ne mogu da dođem", najčešće bude sasvim dovoljno, i to poslato na isti način na koji je i poziv primljen – putem pošte ako ste pozivnicu primili poštom, telefonom ako ste tako pozvani, i SMS poruka je sasvim prihvatljiva ako vam je na taj način i poziv upućen.
A onda možete da se opustite i uživate na slavljima na kojima zaista želite da budete, s onima u čijem društvu želite da budete.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike