najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ekscentrične dame

Devojčice često uče da treba da budu tihe, smerne, da se ničim ne izdvajaju, da treba da se trude da se maksimalno uklope u svoju okolinu, ali neke od njih to jednostavno odbijaju da prihvate. Od starta uviđaju da se po svojim sklonostima i interesovanjima razlikuju od većine, da različito misle, drugačije govore, nekad se ponašaju neuobičajeno. Ne baš retko, one će i svojim načinom oblačenja, naročito kad odrastu i kad im postane moguće da same o tome odlučuju, skretati pažnju na sebe. Okolina će takve žene smatrati ekscentričnim i zavirivaće u njihov privatan život. Ukoliko su još i poznate u profesiji kojom se bave, pobuđivaće radoznalost svih.

O njihovom životu i ponašanju pričaće mnogi, najviše oni kojima se ništa značajno ne dešava u životu. Nagađaće da li su te ekscentrične osobe zadovoljne sobom i svojim načinom života, ili samo očajnički pokušavaju da privuku pažnju. Svoju teoriju imaće mnogi, a evo šta kažu psiholozi.

Po istraživanjima psihologa, ekscentrične osobe su znatno zdravije, žive duže i bolje izgledaju nego drugi ljudi. To ih je navelo da smatraju da bi za svakog bilo dobro da ima “zdravu dozu ludila”, koja se ispoljava kroz nešto što nikome ne smeta, recimo, kroz izbor odeće. Na taj način bi se uštedelo na lekovima i posetama psihijatrima, kao i na vremenu utrošenom na smrknutost zbog sopstvene beznačajne (kao da uopšte postoji beznačajna osoba) sudbine.

Ekscentrične osobe, pokazalo se, nemaju potrebe za tehnikama meditacije niti jakom šminkom ili skupom firmiranom garderobom da bi ojačale svoje samopouzdanje. One su zadovoljne sobom takve kakve jesu, ne boje se da eksperimentišu sa svojim izgledom, nisu u strahu od tuđe reakcije. Te osobe su kreativne i optimistične i umeju da uživaju u svemu što im život ponudi – plus se ne živciraju nešto posebno oko onoga do čega ne mogu da dođu.

Naravno, to ne znači da vam predlažemo da smesta istrčite na ulicu u najluđoj garderobi koju možete da nađete ili na brzinu sastavite. Samo, opustite se malo. Prihvatite da niste potpuno iste kao ostali ljudi (ne možete ni da budete iste, jer ne postoje dve iste osobe), i prihvatite da je to sasvim u redu.

Zavolite sebe takvu kakva jeste (Oskar Vajld je rekao da je to početak romanse koja će trajati celog života). Uživajte. To je nešto što se može i sa sasvim malo para i bez obzira na to čime se bavite.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    Ej, ej, ej… Ljudima koji žive značajno se dešava život. A i to je “nešto” značajno normalno.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike