Kad prestanete da pušite

O štetnosti duvana i o svim negativnim posledicama koje pušenje donosi stalno se priča, kao i o tome da ostavljanje cigareta u velikoj meri poboljšava zdravlje, kako vaše, tako i svih koji su u vašoj blizini. Ukoliko biste volele da saznate šta se konkretno dešava u vašem organizmu nakon što ugasite poslednju cigaretu, evo prilike za to.
Dvadeset minuta kasnije: krvni pritisak, temperatura tela i brzina pulsa padaju na normalu. Osam sati kasnije: nestaje pušački zadah, nivo ugljen-dioksida u krvi pada, a kiseonika raste, i tako do normalnih vrednosti. Već 24 časa nakon što ste prestali sa pušenjem smanjuje se šansa za nastanak srčanog udara, a nakon još 24 časa vaši nervni završeci počinju pregrupisavanje, pa se poboljšava sposobnost osećanja ukusa i mirisa.
Tri dana nakon što ste prestali sa pušenjem disanje postaje lakše, a dva do tri meseca kasnije popravlja se cirkulacija, šetanje postaje lakše, a kapacitet pluća se povećava do 30%. Četiri do devet meseci posle ostavljanja duvana prepunjenost paranazalnih sinusa i nedostatak vazduha se smanjuju, povećava se energetska sposobnost organizma, a treplje u plućima koje čiste otpadne materije ponovo izrastu.
Godinu dana nakon gašenja poslednje cigarete rizik za nastanak koronarne bolesti srca dvostruko je manji nego kod osobe koja puši, a posle dve godine rizik za nastanak srčanog udara isti je kao i kod nepušača. Za pet godina, opasnost od smrtnog slučaja usled raka pluća smanjuje se za 50%, smanjen je i rizik za nastanak moždanog udara (šloga), a rizik za nastanak karcinoma usta, grla i jednjaka upola je manji nego kod pušača.
Deset godina nakon što zauvek ostavite pušenje, rizik od karcinoma pluća postaje sličan kao i kod nepušača, a prekancerozne ćelije zamenjene su normalnim. Za 15 godina rizik za nastanak koronarne bolesti srca postaje isti kao i kod nepušača.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike