Kad se kosa proredi

Foto: Prinz-Peter/Pixabay.com

Kosa koja opada i proređuje se jeste uobičajen problem muškaraca u određenim godinama. Ređe se spominje to da, kako godine odmiču, kosa počinje da se proređuje i ženama; ne toliko upadljivo niti u toj meri kao muškarcima, ali sasvim dovoljno da žene ne budu nimalo srećne zbog toga. Lepa ženska kosa je poput krune. Kakva je to kruna koja se proređuje?

Zbog čega dolazi do ovog proređivanja kose? U kasnijim godinama krvotok postaje sve slabiji, pa tako dolazi do blokiranja mreže finih kapilara (naročito onih na temenu) koji hrane i napajaju kožu glave. To s vremenom dovodi do opadanja kose, pa kosa postaje proređena.

S napretkom kozmetičke industrije, razvijaju se i različita sredstva koja pomažu da se ovaj proces uspori. Međutim, šta da radite ako sebi finansijski ne možete da dopustite eksperimentisanje s različitim sredstvima dok konačno ne pronađete ono koje vam odgovara? Šta da radite ako vam je većina tih sredstava preskupa, čak i ako biste odmah znale šta vam odgovara? Da li to znači da ste osuđene na to da vam se kosa sve više i više proređuje? Na vašu sreću, niste!

Ono što je u svakom slučaju obavezno, koje god sredstvo koristile, jeste masaža kože glave. U slučajevima opadanja kose česta je greška da se ljudi jedva usuđuju blago da dodirnu sopstvenu glavu, u strahu od toga da će im kosa još više opadati – a treba da učine upravo suprotno, da redovno masiraju kožu glave. Na taj način poboljšava se krvotok, a koža postaje elastičnija. Prilikom masiranja korisno je upotrebiti neko ulje – sasvim lepo može da posluži i ricinusovo; neće vam preterano opteretiti budžet, a efikasno je.

Još jedna stvar koju možete učiniti jeste da uzmete kesicu kima, pomešate je sa 200 mililitara čiste komovice i tu mešavinu ostavite da odstoji 24 sata. Mešavinom mažite koren kose svako veče i ne brinite zbog neprijatnog mirisa komovice – nestaće do jutra.

Ostavite komentar

Oznake