Kompjuterska šaka, šta je to?

Foto: fancycrave1/Pixabay.com

Posao vam je da sedite i radite za kompjuterom – puno je takvih poslova danas. Sasvim je jasno da će vam takav posao naprezati šake, pa se zato i ne čudite ako osetite ukočenost, neke tamo neodređene bolove u zglobu, pa onda počnu bolovi koji se šire preko cele šake… Ne obraćate pažnju na to; malo promrdate prstima, promasirate sebi šake i nastavite s poslom. Ipak, oprez! To što smo naveli mogu biti početni simptomi sindroma kompjuterske šake, kako se to oboljenje popularno naziva (stručni naziv je sindrom karpalnog kanala) – a to može značiti poprilične probleme sa šakama. O čemu se radi?

Karpalni kanal ili karpalni tunel je dug desetak milimetara; nalazi se između malih kostiju ručnog zgloba i poprečnog karpalnog ligamenta, ispod kojeg prolazi medijalni živac. Kroz kanal, pored medijalnog živca i pripadajuće arterije, prolazi i devet tetiva mišića koji pokreću prste šake. Sinovijska opna, koja oblaže tetive, omogućava klizanje među njima. Ako vam sve to zvuči kao prilična gužva na malom prostoru, potpuno ste u pravu; zato čak i mala upala ili iritacija mogu predstavljati veliki problem. Sinovijska opna zadebljava, tetive otiču i sve to zajedno dovodi do povećanog pritiska na nerve, ligamente i arteriju, što s vremenom nepovratno oštećuje živac.

Sindrom karpalnog kanala može da pogodi sve one koji ponavljaju pokrete prstiju i cele šake. Simptomi se pojavljuju postepeno – kao što smo rekli, prvo ukočenost, zatim neodređen bol u ručnom zglobu, pa se bol širi na celu šaku (osim malog prsta) i podlakticu. Uz napredak bolesti dolaze pečenje, grčenje i slabost šake, a nekad se osećaju i oštri bolovi u podlaktici. Može doći i do otežanog stiskanja šake, kao i do problema sa hvatanjem sitnih predmeta prstima.

Lečenje se najčešće sprovodi injekcijama kortikosteroida. Najboljim se, ipak, smatra operativni zahvat, koji treba obaviti pre nego što živac bude nepovratno oštećen. Zbog toga je preporučljivo što pre potražiti lekarski savet, jer veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma. Kako izgleda operativni zahvat? Preko reza u koži dlana preseče se poprečni ligament i oslobodi živac. Ovaj zahvat obavlja se ambulantno, u lokalnoj anesteziji.

Ostavite komentar