U trendu

Najraniji simptomi trudnoće: Podsećaju na PMS, ali…

Neka žena ne oseti nijedan simptom, a neka ih oseti sve! Znaci rane trudnoće mogu ličiti i na one koje osećamo pred menstruaciju ili nam je pao imunitet, ali ako mislite da biste mogli biti u drugom stanju, dobro oslušnite svoje telo!

Svaka žena i svako žensko telo su priča za sebe i potpuno različiti. U skladu sa tim jesu i simptomi trudnoće.

Nema svaka žena iste simptome, neke nemaju nijedan, a od trudnoće do trudnoće zavisi hoće li se ponavljati ili biti skroz  drugačiji.

Rani simptomi trudnoće prilično su slični sa simptomima koji stižu tik pre menstruacije, pa možda ni ne shvatite odmah da ste u drugom stanju. Ove simptome može čak uzrokovati i neko drugo stanje u organizmu, nezavisno od PMS-a ili trudnoće.

Ako još uvek ne želite da uradite test, a nestrpljivi ste da čujete jeste li ili niste u drugom stanju, pogledajte listu simptoma. Zapamtite: reč lekara je konačna.

Grčevi i tačkasto krvarenje

Nakon začeća, oplođeno jajašce se zakači za zid materice, što može biti uzrok jednog od najranijih znakova trudnoće: tačkastog krvarenja i, ponekad, grčeva.

To se naziva implantacijsko krvarenje i događa se od 6 do 12 dana nakon oplodnje.

Grčevi podsećaju na menstrualne grčeve, pa ih žene često pomešaju s početkom menstruacije. Ipak, i krvarenje i grčevi su blagi.

Možete primetiti i mlečni iscedak iz vagine, koji se tokom trudnoće može nastaviti. Ukoliko bude neprijatnog mirisa, izaziva peckanje i svrab, recite doktoru kako biste utvrdili da li imate vaginalnu ili bakterijsku infekciju.

Promene u grudima

Grudi se menjaju rano u trudnoći zbog rasta nivoa hormona. Grudi su osetljive, bole, mogu biti teže, a predeo oko bradavica može postati tamniji.

Zamor

Osećanje jakog umora kreće rano u trudnoći, čak i prvu nedelju od začeća. Na to može uticati rast progesterona, ali i niži nivo šećera u krvi, niži krvni pritisak… Odmarajte, jedite hranu bogatu proteinima i gvožđem.

Mučnina

Jedan od najpoznatijih simptoma trudnoće jeste jutarnja mučnina, ali nema je ni svaka trudnica. Iako je zovemo jutarnjom, ona se može desiti u bilo koje doba dana.

Takođe, neke žene žude za nekom hranu, neku ne podnose, što sve ima veze s promenom hormona. Čak i vaša omiljena hrana u trudnoći može postati nepodnošljiva.

Kod nekih žena ovo traje tokom cele trudnoće.

Izostanak menstruacije

Jasno, čim nema menstruacije, pomislite na trudnoću, ali nije ni svako kašnjenje povezano s njom. Možda ste pod stresom ili ste izgubili na težini u poslednje vreme.

Često uriniranje

Kod mnogih žena ovo počinje oko 6. ili 8. nedelje nakon začeća, a kod trudnoće ima veze sa nivoom hormona. Ako niste trudni, možete biti uzrok infekcije urinarnog trakta, dijabetesa, upotrebe diuretika…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar