Ženski časopis bez „ženskih strana“

U mnogim dnevnim novinama većina rubrika i tema tretirana je kao „muška“: o tome svedoče klasični „ženski dodaci“, ili tzv. ženske strane. Naravno, redak je slučaj da će se napraviti dodatak specijalno za muškarce (podrazumeva se, recimo, da je deo o sportu tradicionalno namenjen čitateljima). U spektar ženskih tema, sa druge strane, ulaze kozmetika, moda, kuvanje – prilično anahron koncept ženskih potreba u XXI veku.

Drugačiji model pisanja za žene nedavno je oglasio francuski dnevni list Le Figaro. Ovaj svojevrsni eksperiment, u vidu broja pod nazivom Le Figaro Femmes, u celini je posvećen ženama i pisan od strane žena. Nasuprot očekivanom amalgamu recepata, mode, tračeva i „drage Savete“, koncepcija broja sasvim je drugačija. Poput „standardnog“ izdanja časopisa, i ovde se govorilo o važnim događajima u svetu, politici, ekonomiji i umetnosti, ali na način kako to vide femmes.

Autorke članaka bile su uspešne poslovne žene, spisateljice i umetnice – ukupno njih deset. Teme su, takođe, bile raznovrsne: od razlika u zaradama među ženama i muškarcima, do članka o američkoj savetnici za pitanja nacionalne bezbednosti Kondolizi Rajs (Condoleezza Rice). U skupu žena o kojima se pisalo našla se i Michelle Alliot Marie, francuski ministar odbrane.

Dominique Savidan, zadužena za „ženska pitanja“, opisuje ovu strategiju kao „kombinaciju feminističkog i femininog pristupa“, dodavši da 50% čitalaca čine žene, kao i da su njihove (specifične) tačke gledišta često izostavljene iz mainstream politike lista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.