Lagala da ima rak i skupila 50.000 evra za lečenje – potrošila ga na kocku

Nikole Elkabas morala je na operaciju vađenja žučnog kese. Neko je fotografisao dok je u bolovima ležala u bolničkom krevetu, a ona je kasnije tu fotografiju iskoristila kako bi lažirala da ima rak jajnika i preko GoFundMe kampanje skupila više od 50.000 evra donacija. U ponedeljak je proglašena krivom za prevaru i posedovanje imovine stečene nezakonitim putem, prenosi The Sun.

Nikol, 42-godišnjoj majci 11-godišnjeg dečaka iz Broudstersa u Kentu, nikad nije dijagnostifikovan rak jajnika, a skupljene donacije iskoristila je da bi otplatila kockarske dugove i finansirala raskalašen život. Pokrenula je onlajn kampanju pod nazivom ‘Nikom je potrebna našu pomoć za lečenje’ u kojoj se pretvarala da piše u ime svoje majke o kojoj se brine.

U emotivnoj ispovesti ‘majka’ je Nikol opisala kao predivnu ćerku i divnu mamu, a priložena je bila fotografija pre operacije žučne kese. Ta operacija, izvedena u Privatnoj bolnici Spenver u Margetu, plaćena je iz privatnog zdravstvenog osiguranja i nije imala nikakve veze s rakom.

– U njenom telu nije bilo malignog tkiva, a oba jajnika su izgledala normalno – rekao je u svom svedočenju doktor Džorž Cavelas, koji je izvodio operaciju. Njen ginekolog potvrdio je da Nikole nema i da nikad nije imala rak jajnika.

Sudija Mark Viks u presudi je rekao da je Nikole osuđena prema jako uverljivim dokazima i da je idući korak određivanje trajanja zatvorske kazne.

Problemi s kockanjem

Nickole je sebe opisala kao zavisnicu od kockanju koja je u 2018. godini na porok potrošila više od 70.000 eura. Nazvala je svoju naviku preteranom i nekontrolisanom. Uz otplaćivanje kockarskih dugova, Nikole je novcem od donacija platila čak šest putovanja u Španiju, ali je tvrdila da su putovanja bila u posebnu privatnu kliniku gde bi operacija navodnog raka jajnika koštala 40.000 evra plus 6 puta 13.700 evra mesečno za lekove.

– Nije koristila taj novac za lečenje raka. Nije joj ni bio potreban za lečenje raka jer nije imala rak. Elkabas je taj novac koristila za kockanje, otplaćivanje dugova i finansiranje svog skupog životnog stila – rekao je tužilac Ben Irvin.

Nikakva dokumentacija koja bi potkrepila njene tvrdnje o lečenju u Španiji nije pronađena, a sama Nikole je priznala na suđenju da ne zna da li ima rak, nakon što je mesecima tvrdila da je 100% sigurna da je bolesna. U tužbi se navodi da joj je jedna žena donirala 5.508 evra za lažno lečenje kao i da se Nikole čak srela s jednim od donatora da ga uveri da joj je potrebno još novca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.