U trendu

Najsrećnija zemlja na svetu je Finska, a evo na kom mestu je Srbija

Finska je najsrećnija zemlja na svetu, a nekadašnji pobednik, Norveška nalazi se na drugom mestu, navodi se u svetskom izveštaju o sreći iz 2018. godine.

Na trećem mestu nalazi se Danska, a prate je Island i Švajcarska.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu praćenja šest varijabli: prihodi, stepen slobode, poverenje, životni vek, socijalna podrška i velikodušnost.

Prema podacima izveštaja, Srbija se nalazi na 78. mestu, Crna Gora na 82, a Hrvatska jedno mesto niže.

Među ostalim zemljama iz regiona, najbolje je kotirana Slovenija koja je zauzela 51. mesto, dok je Rumunija odmah iza nje.

Najlošije pozicionirana je Bosna i Hercegovina, koja se nalazi na 93. mestu.

Svetski dan sreće – 20. mart, ustanovljen je na sednici Ujedinjenih Nacija 2012. godine, na predlog Kraljevine Butan, koja je zauzela 97. mesto, navodi se u istraživanju.

U Rezoluciji UN kao razlog za uvođenje ovog praznika navodi se “težnja da se poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva”.

Rezolucija takođe preporučuje pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjivanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda.

Na Himalajima je 70-ih godina prošlog veka, kao mera za nacionalno blagostanje i pokazatelj sreće naroda, umesto materijalnog bogatstva, uvedena bruto nacionalna sreća.

(Maja Repić, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)