U trendu

Naši preci su koristili ove običaje da privuku bogatstvo u dom: Jednu stvar nikad nisu nosili u novčaniku

Naši preci verovali su da novčanik nikada ne sme biti prazan, bez obzira na materijalno stanje našeg bankovnog računa. U novčaniku su uvek imali bar jednu novčanicu, jer su verovali da će tako privući bogatstvo u dom. To je bila ili novčanica koju su sami zaradili ili novčanica koju im je dao neko za koga su mislili da je dobra osoba. Novčanica ili novčić su se tako smatrali svojevrsnim talismanom finansijske stabilnosti. Zato je i dalje ponegde običaj da se nikada ne daje prazan novčanik.

Veruje se da će sve transakcije koje obavite uveče dovesti do propasti, a utorkom ne treba pozajmljivati novac. Osim novca, ne treba pozajmljivati hleb, jer bi finansijska stabilnost trebalo da napusti dom. Da biste privukli novac u kuću i da bi se on bukvalno zalepio za vas, ne bi trebalo da podižete novac na dan kada primite platu. Morao bih da potrošim celu platu u vašem domu, što bi danas značilo na vašem računu.

I naši deke i bake verovali su da ako golim rukama čistite mrvice sa stola ili zviždite u kući, novac neće doći u dom. Džepovi odeće koja je visila u ormanu bili su ispunjeni sitnim papirnim novcem.

Domaćice su krpile i najmanju rupu u džepu jer su verovale da će im novac lakše izmaći iz ruku. Da bi bilo što više novca u kući, pazili su da ni jednom kaputu ili košulji ne nedostaje dugme, a nakon pometanja dvorišta, metla se stavljala sa drškom nadole, prenosi Citymagazine.si.

Verovali su da novac od kockanja, pronađeni novac, oštećene novčanice ili novčići ne donose sreću, pa ih naši preci nikada nisu nosili u novčaniku. Najveću novčanicu nisu držali u novčaniku, čuvali su je kod kuće i čuvali godinu dana, jer su verovali da će privući novac u dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar