U trendu

Stručnjaci: Vikend bi trebalo da traje tri dana

Možete li da zamislite da vikend traje tri dana? Upravo to zagovaraju i ekonomski stručnjaci koji su se susreli na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu i „uzburkali“ javnost izjavama da bi radna nedelja trebalo da traje samo do četvrtka, i da zaposlenima ostanu tri dana vikenda.

Stručnjaci dalje tvrde ne bi se time ne bi stvorili gubici ni za poslodavce ni radnike, naprotiv. Kraća radna nedelja donela bi napredak za obe strane.  Adam Grant, psiholog iz Wharton School u Pensilvaniji, tvrdi da bi smanjenje broja radnih sati povećalo učinkovitost zaposlenih i podstaklo ih da budu kreativniji.

– Imamo pozitivne rezulatate eksperimenata koje smo sproveli, a koji su pokazali da smanjenje radnih sati pozitivno deluje na radnike. Za to vreme urade više posla, njihovi rezultati su kreativniji i imaju više želje za radom. Ti radnici su i odaniji i privrženiji komoaniji za koju rade jer žele da se „odužite“ poslodavcu koji im je omogućio da više slobodnog vremena provedu sa svojim porodicama – objašnjava Grant, a prenosi Večernji list.

Ekonomista i istoričar Rutger Bregman, istog je stava, navodeći da je ova tema bila aktuelna godinama unazad.

– Decenijama veliki ekonomisti, filozofi, sociolozi, verovali su da ćemo raditi sve manje i manje. Tokom dvadesetih i tridesetih godina, otkriveno je da skraćivanjem radne nedelje zaposleni postaju srećniji i produktivniji. Henri Ford, na primer, otkrio je da skraćivanje radne nedelje sa 60 na 40 sati ima pozitivan uticaj na radnike i poslovne rezultate jer se radnici ne osećaju umorno od posla – izjavio je Bergman.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike