U trendu

Brisel: Pronađen kompjuter sa podacima o belgijskom premijeru

Dzihadisti, bombaši samoubice, koji su izvršili napad na aerodrom i metro u Briselu, pretraživali su na internetu informacije o rezidenciji i kancelariji belgijskog premjera Šarla Mišela, prenosi danas BBC.

Detalji internet pretrage su pronađeni na računaru bačenom u kantu za smeće, pored aerodroma, nakon napada.

Prema nepotvrđenim informacijama, u pronađenom kompjuteru se nalaze fajlovi sa planovima zgrade rezidencije i fotografijama kancelarije premijera slikanim sa ulice. Na istom računaru je snimljena i poslednja poruka jednog od bombaša.

U konfuznoj poruci, jedan od bombaša sa aerodroma, Ibrahim el-Bakrou, žalio se da ga „proganjaju i da se više ne oseća bezbedno“, objavio je BBC.

FBI se uključio u istraživanje podataka na pronađenom komjuteru. Računar je pronađen u kanti u ulici Maks Ros u Briselu. Trojica osumnjičenih su taksijem stigli na aerodrom pozivom sa te adrese.

Taksista je kasnije u istrazi vodio policajce na tu adresu i u kući je pronađeno skladište eksploziva.

Racunar je postao jedan od presudnih izvora za belgijski istražitelje u potrazi za trećim osumnjičenim za napad na aerodrom.

Prema izveštajima SAD, belgijske vlasti su poslale i FBI-ju kopije hard diskova sa pronađenog kompjutera koji su povezani sa osumnjičenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.