U trendu

Junker odbio Ciprasov telefonski poziv

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odbio telefonski poziv grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, nakon što je Cipras odbio predlog grčkih kreditora, saopštio je večeras izvor blizak Evropskoj komisiji.
„Mogu da potvrdim da nam je danas upućen zahtev za telefonski poziv ali se on nije dogodio“, izjavio je neimenovani portparol Komisije.

Prema njegovim rečima, Junker i Cipras će „sigurno biti u kontaktu“ narednih dana kao što su se dogovorili na sastanku u sredu u Briselu.

Na tom sastanku, Junker je Ciprasu predstavio spisak reformi koji kreditori zahtevaju od Grčke da bi dobila poslednju tranšu ranije obećanog kredita od 7,2 milijardi evra.

Cipras je dva dana ranije predložio grčki spisak reformi, koji je Nemačka odbila da prihvati kao „osnovu“ za pregovore o postizanju sporazuma o davanju kredita.

Po povratku u Atinu, Cipras je pred parlamentom odbacio reforme kreditora smatrajući ih „apsurdnim“ ali je izrazio optimizam u skorašnje postizanje sporazuma.

Izvori bliski tom pitanju naveli su da će pitanje pregovora Grčke i njenih kreditora (Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke) biti jedna od tema razgovora samita lidera Grupe sedam industrijskih najrazvijenjih zemalja G7, koji počinje sutra u Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.