U trendu

Ojačajte ekonomiju, u EU brzi jedu spore,a ne veliki male

Ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek izjavio je danas da države Zapadnog Balkana treba da ojačaju svoju ekonomiju i uklone barijere u poslovanju među zemljama u regionu, kako bi njihove ekonomije lakše podnele konkurenciju na velikom evropskom tržištu kada uđu u EU.

Počivalšek je na Samitu “Makedonija 2025” istakao da je zemlje kandidati odmah treba da počnu da ulažu u svoju privredu, osposobljavanje firmi i ekonomija, kao i da rade na povezivanju u regionu kako bi bili spremniji za poslovanje na velikom tržištu EU.

“U EU brzi jedu spore, a ne veliki male”, istakao je Počivalšek i naglasio da bi zato odmah trebalo početi rad na ukidanju barijera između zemalja koje apliciraju za članstvo u EU.

Počivalšek je rekao da je protok robe između država koje su nekad imale zajedničko tržišete prekomplikovan, a da bi uz pametnu politiku mogao da se pojednostavi, tako da roba ne čeka na granici, već za kratko vreme dođe do svog odredišta.

“Ako to uradimo danas, imaćemo svi skupa više koristi, a vi ćete ući u EU ojačani i vaše ekonomije će lakše podneti konkurenciju velikog evropskog tržzišta”, rekao je Počivalšek.

On je rekao da Slovenija veruje u prednosti povezivanja zemalja jugoistočne Evrope, jer veliki deo svog BDP ostvaruje izvozom, pre svega sa zemljama EU, a potom sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Za nas je povezivanje važno zbog razvoja sopstvene ekonomije, ali i ekonomije u okruženju, jer samo na taj način ceo prostor može da se razvija”, rekao je Počivalšek.

Navodeći da Slovenija podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU na svim mestima, u Briselu i u bilateralnim razgovorima, Počivalšek kaže da je to važno zbog svih izazova sa kojima se suočava svet, poput migrantske krize.

Navodeći da EU još nije našla jedinstvenu politiku rešavanja migrantske krize, Počivalšek je rekao da ta kriza u najvećem delu može ugroziti bezbednost EU, kao i najvažnije prednosti Unije – slobodan protok ljudi i roba i usluga.

“Došli smo u situaciju da jedna zemlja koja nije članica EU, Makedonija, štiti EU na granici sa drugom članicom Unije, to je najveći znak da nema jedinstvene politike”, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar