U trendu

Sindikat Sloga: Ulivanje lažnog optimizma pred novogodišnje praznike

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su večeras da podatak da su domaćinstva u Srbiji u trećem kvartalu 2015. godine u proseku imala prihode od 58.331 dinara ne odgovara „potpunoj istini“ i da je objavljen sa ciljem „ulivanja lažnog optimizma pred novogodišnje praznike“.

Sindikat „Sloga“ je ukazao da su podaci Republičkog zavoda za statistiku objavljeni, a da nije detaljno objašnjena metodologija izračunavanja, odnosno koji su sve parametri korišćeni i koliko je primanja članova jednog domaćinstva uključeno u ukupan zbir i anketiranje.

„Ovako predočeni rezultati i prosek od 58.331 dinara po domaćinstvu ne odgovaraju potpunoj istini, imajući u vidu ukupno ekonomsko stanje u zemlji, nezaposlenost, prosečnu visinu plata i penzija, i minimalnu zaradu od jednog evra po radnom satu“, saopštila je „Sloga“.

Taj sindikat upozorio je nadležne u Republičkom zavodu za statistiku da se „ne igraju sa inteligencijom gradjana“ i da ih ovakvim nepotpunim informacijama više ne ubedjuju da imaju više novca.

„Kada pogledamo ovako šture podatke, ne možemo a da se ne zapitamo – koji je interes da se oni plasiraju u javnost, osim ako se ne radi o namernom ulivanju nekakvog lažnog optimizma pred novogodišnje praznike i stvaranju iluzije da nam je kupovna moć veća“, saopštio je sindikat.

Republički zavod za statistiku saopštio je ranije danas da su domaćinstva u Srbiji u trećem kvartalu 2015. godine u proseku imala prihode od 58.331 dinara, što je nominalno za 3,5 odsto više nego u drugom kvartalu, a 0,8 odsto manje nego u prvom kvartalu,

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava na kraju septembra bili su 58.644 dinara i veći su nominalno za 1,4 odsto nego na kraju prvog polugodišta, a manji za 2,7 odsto u odnosu na prvo tromesečje ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.