U trendu

Testiranje nove slovenačke hidrocentrale na Savi

U novoj slovenačkoj hidrocentrali „Brežice“ danas je počelo takozvano „mokro testiranje“, puštanjem vode iz reke Save u turbinu prvog od tri agregata, da bi se ispitala vodonepropusnost.

Probno ispitivanje trajaće do kraja iduće nedelje, a probno spajanje, odnosno sinhronizacija agregata s elektromrežom, predvidja se za januar, saopštio je konzorcijum koji upravlja tim energetskim objektom, javila je agencija Hina.

Ukupno testiranje hidrocentrale „Brežice“ trajaće do avgusta 2017. godine, a sledeće jeseni bi ta centrala počela redovan rad.
 
Iako su radovi kasnili jer Vlada Slovenije nije na vreme osigurala predvidjena sredstva, sada se projekat odvija u okviru postavljenih rokova, potvrdio je Bogdan Barbič, direktor preduzeća „Hidroelektrane na donjoj Savi“ – državnog konzorcijuma koji upravlja s nekoliko protočnih hidrocentrala, sagradjenih na Savi u poslednjih petnaestak godina.

Kad bude u potpunosti završena i izvedeni radovi zaštite od poplava na širem području, hidrocentrala „Brežice“ koštaće ukupno 240 miliona evra i davati oko jedan odsto ukupne količine električne energije koja se proizvede u Sloveniji.

To je peta od šest protočnih akumulacionih hidrocentrala u donjem delu slovenačkog toka Save do granice Hrvatske, s vertikalnim agregatima snage 45 megavata i protokom 500 kubnih metara vode u sekundi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.