U trendu

U junu kreće gradnja pasarele od Kalemegdana do Beton hale

Pešačka pasarela, koja će spojiti Kalemegdan i Savsko pristanište, počeće da se gradi u junu, a projekat će koštati oko milion evra, najavio je Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisaće tender za izvođača radova u maju, a prema planu, završetak se očekuje do kraja ove godine.

„Pre tri dana Grad Beograd sklopio je ugovor sa CIP-om koji nam je donirao projekat pešačke pasarele. Sa usvajanjem Plana generalne regulacije, stekli su se uslovi da u narednih mesec dana dobijemo i lokacijske uslove kako bi se raspisao tender za izvođače radova“, rekao je Folić.

Pasarela se sastoji iz tri dela – mosta koji povezuje Kalemegdan i parking na „Beton hali“, vijugave rampe za silazak na Savsko šetalište i skulpture u kojoj se nalazi lift.

„Reč je o objektu koji je umetničko delo, a ujedno i izuzetno koristan most koji povezuje važne pešačke koridore“, naveo je glavni urbanista, koji je uveren da će pasarela već od sledeće godine postati jedna od atrakcija prestonice i nezaobilazno mesto za turiste.

Projekat britanskog vajara Ričarda Dikona i Mrđana Bajića, obogatio je tim inženjera CIP-a i arhitekta Branislav Mitrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.