U trendu

Visoka temperatura šteti usevima

U Srbiji se i narednih dana očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme s temperaturom iznad 35 stepeni Celzijusa, koja smanjuje nivo vlage u zemljištu i otežava razvoj jarih useva, što se može negativno odraziti na kvalitet ploda i prinos, saopštio je danas Republički hidrometerološki zavod (RHMZ).

Agenciji Beta je u Odeljenju za agrometerologiju RHMZ rečeno da su prolećne poljoprivredne kulture – kukuruz, suncokret, soja i šećerna repa, u generativnim fazama razvoja, te ako u narednom periodu ne bude bilo padavina, moglo bi da bude problema pri formiranju i nalivanju zrna i drugog ploda.

Naglašeno je da visoke temperature vazduha i suvo vreme pogoduju pojavi biljnih štetočina.

Tako je proteklih dana došlo je do značajnijeg povećanja brojnosti leptira „pamukove sovice“ u pojedinim svetlosnim klopkama i do značajnijeg povećanja broja položenih jaja na paprikama, paradajzu, boraniji, duvanu i kukuruzu, dok je u zasadu jabuka primećeno više grinja.

Prema procenama agrometerologa, ove godine će za jare kulture, a pre svega za kukuruz, biti veoma važno da li su primenjivane odgovarajuće agrotehničke mere, koliko je sačuvana vlaga u zemljištu, i da li je odabrana adekvatna sorta ili hibrid.

Procene su da su voće i vinova loza u dobrom stanju, jer imaju dublji koren koji crpi vlagu iz dubljih slojeva zemljišta i za sada ih ovakvi agrometeorološki uslovi previše ne ugrožavaju.

Po prognozama RHMZ, od četvrtka, 23. jula moguća je retka pojava pljuskova i grmljavine, a u ponedeljak, 27. i utorak, 28. jula prognozira se kratkotrajno osveženje.

RHMZ podseća da je prethodnu sedmicu obeležilo suvo i veoma toplo vreme sa temperaturama vazduha znatno iznad proseka za ovo doba godine, i da su maksimalne dnevne temperature bile od 25 do 38 stepeni, a minimalne, jutarnje, od 11 do 25 stepeni.

U Vojvodini vladaju sušni uslovi jer je u proteklih 30 dana palo do 50 odsto uobičajene prosečne količine kiše, dok je u ostalim delovima Srbije taj procenat od 75 do 125 odsto proseka za ovo doba godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.