U trendu

Žeželjev most do kraja sledeće godine

Gradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu trebalo bi da bude završena do kraja sledeće godine, rečeno je tokom obilaska radova na tom mostu.

Radove su obišli potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobaćaja i inrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Ministarka Mihajlovć je rekla da se nada da će veoma brzo, već krajem sledeće godine most biti otvoren za železnički saobraćaj, a potom i za drumski.

„Nadam se da ćemo krajem sledeće godine u prisustvu komesarke Bulc otvoriti most za železnički, pa onda i za drumski saobraćaj“, rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je istakla da je u prethodnom periodu falilo više saradnje između grada Novog Sada, pokrajine i Republike na realizaciji tog projekta, ali da je sada situacija mnogo bolja i da je komunikacija svakodnevna.

Ministarka je naglasila da je u prethodne dve godine Grad Novi Sad bio taj koji je inicirao pokretanje radova na mostu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da je Grad Novi Sad do sada učinio sve da izgradnja mosta ide planiranim tokom i da će to činiti i ubuduće, kako bi most bio izgrađen u što kraćem roku.

„Kao Novosađanin mogu da kažem da smo svi veoma nestrpljivi da vidimo kraj ovom projektu. Mislim da smo pokazali visok nivo tolerancije i sa pravom očekujemo da most bude završen u što kraćem roku“, rekao je Vučević.

Evropska komesaraka za transport Violeta Bulc kazala je da je zadovoljna slikom koju je videla na gradilištu.

Prema njenim rečima, Evropska unija ohrabruje investicije u infrastrukturu, jer se na taj način povezuju ljudi, roba i prostor.

„EU je ucestvovala u izgradnji Mosta slobode i učestvuje u izgradnji Žeželjevog mosta, jer ih smatra vitalnim koridorom važnim i za Evropsku uniju i za Balkan“, rekla je Bulc.

Novi Žeželjev most biće dug 474 metra, a imaće dva železnička koloseka, dve saobraćajne trake za drumski saobraćaj i dve biciklističko-pešačke staze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.