U trendu

Ljubiša Buha Čume odbijen za uslovni otpust iz zatvora

Kontoverzni biznismen i svedok saradnik Ljubiša Buha Čume ostaje u zatvoru u Padinskoj skeli gde služi kaznu od godinu dana zbog napada na policijsko obezbeđenje zvoje supruge, jer je Treći osnovni sud u Beogradu danas ponovo odbio da ga uslovno pusti na slobodu.

Krivično vanpretresno veće suda je odbilo je zahtev Ljubiše Buhe za uslovni otpust, rekao je portparol Trećeg osnovnog suda u Beogradu Igor Veličković. Buha ima pravo da na ovu odluku suda uloži žalbu u roku od tri dana.

U avgustu mu je isti zahtev bio takođe odbijen, ali je rešio da ga ponovo podnese.

Buha traži uslovni otpust jer je u pritvoru i kućnom pritvoru, koji mu se uračunavaju u kaznu, kao i zatvoru odlužio dve trećine kazne, odnosno izdržao je sada već 10 meseci koliko zakon zahteva da bi se steklo pravo na uslovni otpust.

Buha je na izdržavanje kazne u zatvoru u Padinskoj skeli prebačen sredinom jula.

Od 16. novembra do 3. aprila bio je u kućnom pritvoru.

On je osuđen u skladu sa sporazumom o priznanju krivičnog dela koji je zaključio sa Trećim osnovnim tužilaštvom.

Buha je prema toj nagodbi priznao da je 3. oktobra pretio dvojici članova obezbeđenja svoje supruge Ivane Buhe Tulović čime je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, kao i da je 8. novembra nakon svađe sa suprugom napao istu dvojicu članova njenog obezbeđenja i time izvršio napad na službeno lice.

Tužilaštvo je tada odustalo od krivičnog gonjenja za nasilje u porodici, za koje je

već jednom bio optužen zbog fizičkog napada suprugu, ali je posle dva suđenja oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Buha je svedok saradnik u procesu koji se vodio protiv „Zemunskog klana“ kao i u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Njegova supruga Ivana prošlog meseca je održala konferenciju za novinare na kojoj je Buhu optužila za umešanost u više ubistava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.