U trendu

Cvijanović: Nema razloga za paniku ni bojkot

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra i da Komisija za sprovodjenje referenduma „zna šta su njeni naredni koraci“ posle odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da joj ne ustupi biračke spiskove.

„Odluka CIK-a je još jedna u nizu opstrukcija koje se dešavaju i koje nastoje da zaustave sve aktivnosti u vezi sa referendumom. Naša Republička komisija ima jasan stav i oni znaju kakva je procedura. Sigurna sam da su ispoštovali procedure i da tu nema mesta ni za kakve kvalifikacije kakve je dao CIK“, rekla je Cvijanović novinarima u Tesliću.

CIK je juče odlučio da RS ne ustupi biračke spiskove za sprovodjenje referendum, ocenivši da je referendum neosnovan i nedopušten.

Komentarišući jučerašnji sastanak predstavnika iz RS s predsednikom i premijerom Srbije, Cvijanović je rekla da je Srbija donela jedinu ispravnu i logičnu odluku kada je reč o referendumu u RS.

Prema njenim rečima, stav zvaničnog Beograda je sasvim očekivan.

„Ovo je dobra odluka. Srbija je na liniji svega što su njihovi visoki funkcioneri govorili u prethodnom periodu i što je ispravno, a to je da se ne mešaju u unutrašnja pitanja RS i BiH, niti bilo koje druge države“, rekla je premijerka RS.

Cvijanović je ocenila da vlasti u Beogradu „apsolutno razumeju šta je iniciralo i podstaklo da se posegne za referendumom, da razumeju šta su to nacionalni interesi, ali da odlučili da se ne mešaju“.

„Ovaj referendum nema veze sa bilo kakvom secesijom, već se nastoji obezbediti upravo sprovodjenje odluke Ustavnog suda, rezultiraće odredjenim aktima, obezbediće sigurnost tog datuma, a isto tako izvršiće se sve one formalno-pravne izmene koje su potrebne i koje se od nas traže“, navela je premijerka RS.

Prema njenim rečima, nema razloga „za paniku niti bojkot“, jer se radi o odluci Narodne skupštine koja je jedina može i promeniti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.