U trendu

Glavni odbor DPS: Kandidat za mandatara Vlade CG Duško Marković

Glavni odbor crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) potvrdio je danas predlog stranačkog predsedništva da kandidat za mandatara nove crnogorske vlade bude sadašnji zamenik predsednika DPS i potpredsednik vlade Duško Marković.

Na sednici GO DPS, kako je najavljeno, takodje, teba da bude formiran tim za pregovore sa Socijaldemokratama (SD) i partijama manjinskih etničkih zajednica o stvaranju postizborne koalicije i formiranju zajedfničke vlade.

Ako ti pregovori uspeju, nova vlada bi imala podršku 42 od 81 poslanika Skupštine Crne Gore.

Na parlamentarnim izborima, 16. oktobra, DPS je osvojio 36 mandata, SD dva, kao i Bošnjačka stranka (BS), dok su koalicija Albanci zajedno i Hrvatska gradjanska inicijativa dobile po jedno poslaničko mjesto.

Očekuje se da će SD u koaliciju sa DPS ući bez tenzija, dok će partije manjinskih zajednica, kako je najavljeno, imati svoje tvrdje uslove. Predstavnci tih partija su se dogovorili o zajedničkoj platformi za pregovore sa DPS, uz mogćnost da svaka partija posebno iznese svoje specifične zahteve.

Pojedini analitičari pregovaračke namere tih partija označavaju kao „trgovinu“ ili „ucenjivanje“, mada DPS očekuje da će „brzo i lako“ postići dogovor o postizbornoj koaliciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.