U trendu

Još bez odluke o kontroverznom ministru

Posle maratonskog sastanka koji je završen rano jutros u Vladi Hrvatske o sudbini kontroverznog ministra branitelja Mije Crnoja još se ne zna hoće li on ostati na funkciji na koju izabran prošlog petka.

Premijer Tihomir Orešković, prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko i potpredsednik Vlade Božo Petrov iz Mosta razgovarali su više od deset sati o Crnojinoj političkoj sudbini posle brojnih afera koje su mediji otkrili.

Sastanak je trajao do jedan sat posle ponoći, a nastaviće se i danas, posle prve sednice vlade koja počinje u 10.00.

Najavljeno je da Crnoja neće prisustvovati toj sednici, ali on je jutros ipak stigao u zgradu Vlade. Na odluku o njegovoj sudbini i dalje se čeka, jer navodno vladini pravnici žele detaljno da prouče slučaj.

Večernji list objavio je da ima informacije da je ostavka Mije Crnoje pitanje trenutka, ali da ništa nije sigurno, jer Crnoju i dalje podržava jedna snažna struja u HDZ, čiji je član. Upravo je on bio izbor lidera stranke Tomislava Karamarka, koji je, kako su objavili pojedini portali, na sastanku upozorio Oreškovića i Petrova da bi Crnojina smena mogla da izazove bunt dela ratnih veterana.

Crnoja se našao u fokusu javnosti i pre nego što je izabran na ministarsku dužnost prošlog petka. Razlog za to su bile njegove najave da će objaviti registar izdajnika nacionalnih interesa i agresora. 

Mediji su potom otkrili da je Crnoja prijavio lažnu adresu stanovanja, kako ne bi plaćao porez u Zagrebu, kao i da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje.

Ministar je odbacio optužbe, poručio da neće dati ostavku, a juče i da će ostati ministar, osim ako to ne bude tražila njegova stranka HDZ ili premijer.

I dok je Most od početka zagovarao njegovu smenu, lider HDZ Tomislav Karamarko podržao je Crnoju.

Na smenu ministra pozvala je opozicija, ali i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.