U trendu

Josipović: Milanoviću zameram retoriku ali on nije srbomrzac

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da aktuelni premijer te zemlje Zoran Milanović, uprkos neprimerenoj retorici, nije „srbomrzac“ i dodao da premijeri dve zemlje treba da traže rešenje za probleme, umesto da razmenuju uvrede.

„Milanovića možemo kritikovati, ja to često činim, iz puno razloga. Ali, Milanović sigurno nije srbomrzac. Njegova je retorika u ovim danima verovatno motivisana i predizbornom situacijom, dobrim delom i njegovom naravi. Rekao sam, retoriku mu, ne samo u odnosu prema Srbiji, često smatram neprimerenom i kontraproduktivnom. Ali, verujem da, kada je reč o rešavanju izbegličke krize, ima dobre namere. Upravo zato apelujem na premijere obe države da se vrate suštinskim pregovorima, ne prepucavanjima“, rekao je Josipović za Danas.

Komentarišući izjavu hrvatskog premijera da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem neće više razgovarati, Josipović je priznao da je Milanović „sklon ekspresivnom izražavanju“ i da u tome „zna preći meru“.

„Zbog toga je često i u Hrvatskoj kritikovan, ali mora se znati da je s obe strane iz vrhova vlasti, ministarskih redova, posebno iz medija bilo potpuno neprimerenih i omalovažavajućih izjava“, kazao je Josipović.

Govoreći o srpskim medijima, Josipović je ocenio da oni dolivaju ulje na vatru i da koriste potpuno neprimerene kvalifikacije, ne samo za Milanovića.

„Odgovorni mediji mogu i moraju kritikovati, ali ne i potpaljivati i poticati niske strasti i sukobe. Isto se odnosi i na deo medija u Hrvatskoj, posebno neke desne portale. Mejn strim mediji u Hrvatskoj su ipak bili umereni, pa i kritični prema Milanoviću. Milanoviću možete svašta prigovoriti, ali reći da je ustaša ili idiot zaista je strašno i neprimereno. Milanović je uvek bio i ostao antifašist, sa svim pozitivnim konotacijama vezanim za međunacionalne odnose“, rekao je on.

Josipović je dodao da deli Milanovićevo mišljenje da Srbija u dogovoru sa Mađarskom šalje izbeglice na granicu sa Hrvatskom.“Istina je, i mi šaljemo izbeglice u Mađarsku i Sloveniju, ali ipak u prilično kontrolisanim uslovima. Mislim da Srbija ne bi trebala dopustiti da bilo ko, pa ni izbeglice, prelaze granicu u šumama, močvarama i drugim neprimerenim i nedopuštenim područjima“, rekao je Josipović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.