U trendu

Kovač: Zagreb za otvorene odnose sa Srbijom ali i rešavanje zaostalih problema

 Novi šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da će jedan od prioriteta hrvatske spoljne politike biti saniranje i jačanje odnosa sa susedima koji su narušeni izbegličkom krizom.

„Stanje u odnosima s našim susedima moramo poboljšati. S nekim su se susednim zemljama – Slovenijom, Madjarskom i Srbijom odnosi usled izbegličke krize pogoršali. Bilo je puno vike, galame, propusta prošle godine kada je krenuo izbeglički talas prema Hrvatskoj. Jedan od prioriteta hrvatske spoljne politike je saniranje, to jest jačanje odnosa sa susedima“, rekao je Kovač u intervjuu agenciji Hina.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Kovač je rekao da će imati otvoren, pozitivan i konstruktivan stav, da se raduje jačanju trgovinske razmene, ali da će ustrajati na rešavanju zaostalih pitanja iz rata protiv Hrvatske, posebno sudbine nestalih.

„Uveren sam da će srpska strana uvideti da bez rešenja tih pitanja iz rata ne može biti zdravih temelja za dobre odnose u budućnosti. Ako budemo iskreni i otvoreni jedni prema drugima, imaćemo vrlo skoro rezultate na tom planu“, rekao je Kovač.

Prema njegovom mišljenju znak da Beograd želi da gradi zdrave, dobrosusedske odnose biće rešavanje zastupljenosti hrvatske manjine u srpskom parlamentu.

„Srpska manjina ima tri poslanika u Hrvatskom saboru, a u Narodnoj skupštini Srbije nemamo nijednog poslanika hrvatske manjine iako od 2004. imamo medjudržavni sporazum o zaštiti svojih nacionalnih manjina. Tu nešto nije u redu i moramo reći kolegama u Srbiji ‘idemo to rešiti’, rekao je Kovač.

Govoreči o izbegličkoj krizi Kovač je rekao da će ako Nemačka odluči da drastično ograniči prili izbeglica, a nakon nje i Austrija, to morati da učini i Hrvatska.

 „To ne jamči dugoročno efikasno rešenje, ali tada ništa drugo Hrvatskoj neće preostati nego da zatvori svoje granice kako bi efikasnije kontrolisala priliv izbeglica i štitila svoju teritoriju“, istakao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.