U trendu

Kurc na turneji po Balkanu

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc posetiće sledeće sedmice šest zemalja Zapadnog Balkana kako bi demonstrirao stav svoje zemlje da je celom tom regionu mesto u Evropskoj uniji, a ujedno i razmotrio pitanje migrantske krize.

Kurc je svoje putovanje za austrijsku agenciju APA opisao kao „jasan signal za kontinuirani angažman Austrije za Zapadni Balkan“.

Austrija je sa državama regiona „ljudski, ekonomski, kulturološki i istorijski tesno povezana“, rekao je Kurc, dodajući da će približavanje tih zemalja EU dovesti do veće stabilnosti i blagostanja, veće vladane prava, ali i obezbediti više radnih mesta u Austriji.

„Zato Austrija ostaje sasvim jasno zagovornik ulaska u EU svih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Kurc.

Kurc će u ponedeljak posetiti Sarajevo, gde će inaugurisati austrijsko-bosansku godinu kulture i potpisati sporazum o privredno-tehnološkoj saradnji. Uveče putuje u Beograd gde će sa predsednikom Privredne komore Austrije, Kistofom Lajtlom učestvovati na sastanku austrijskih i srpskih preduzetnika.

U sredu, austrijski ministar će u Podgorici potpisati sporazum o saradnji u oblasti kulture, a istog dana u Tirani memorandum o razumevanju u oblasti turizma. U četvrtak će u glavnom gradu Albanije biti održan skup povodom projekta austrijske agencije za razvoj ADA za boje korišćenje podsticajnih sredstava EU.

Kurc zatim putuje u Prištinu gde će u četvrtak posetiti poljoprivrednu školu izgradjenu sredstvima ADA i posetiti austrijske pripadnike Kfora.

Poslednja stanica turneje je Skoplje, gde će se Kurc, kako prenosi APA, sresti samo sa svojim kolegom, šefom diplomatije Nikolom Poposkim, pošto je premijer Nikola Gruevski nedavno poneo ostavku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.