U trendu

Makedonija podiže ogradu na granici sa Grčkom

Na području Đevđelije na nekoliko kilometara duž granične linije sa Grčkom od jutros je počelo postavljanje troslojne žičane ograde za kontrolu ulaska izbeglica i migranata, javili su danas makedonski mediji pozivajući se na izjave očevidaca.

Postavljanje ograde usledilo je nakon što je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova juče od Slovenije dobilo zvanično saopštenje da ubuduće neće primati migrante sa područja u kojima nema oružanih sukoba i da će se oni smatrati za ekonomske migrante.

Nakon tog dopisa, Makedonija je sinoć počela selekciju migranata koje propušta na granici sa Grčkom, a prema pisanju makedonskih medija isto su počele da rade i srpska policija i žandarmerija.

Od sinoć, srpska policija i žandarmerija zaustavile su više od 300 izbeglica i nisu im dozvolili da uđu u Srbiju kod graničnog prelaza Tabanovce – Preševo, gde obično izbeglice iz Makedonije prelaze u Srbiju.

Makedonska Armija je od ponedeljka počela da raščišćava teren uz granicu sa Grčkom, u širini od tri metra, radi, kako je tada najavljeno iz kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, brzog postavljanja žičane ograde ako zemlje u koje su se izbeglice uputile počnu da smanjuju, ili potpuno zaustave njihov prijem.

Makedonski Savet za bezbednost, na čijem je čelu Ivanov, saopštio je u nedelju nakon poslednje sednice da će ograda na granici sa Grčkom biti postavljena zbog kontrolisanja ulaska izbeglica i migranata sa Bliskog istoka.

Kada se ograda postavi izbeglice će moći da uđu samo na jednom određenom mestu u blizini Đevđelije, i da se zatim smeste u izbeglički kamp blizu tog grada, navedeno je u saopštenju makedonskog Saveta za bezbednost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.