U trendu

Povredjeni demonstranti u Skoplju

Nekoliko učesnika protesta protiv odluke predsednika Makedonije Djordja Ivanova o aboliciji političara povredjeno je večeras u sukobima sa policijom u Skoplju, javila je Televizija Telma.

Prema izveštajima sa terena policija je uhapsila desetine demonstranata koji su demolirali Narodnu kancelariju predsednika Makedonije, a ima povredjenih novinara i fotoreportera, objavio je na svom sajtu Dojče vele na makedonskom.

Na protestu koji je podržala najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), demonstranti su prvo probili kordon policije kod Narodne kancelarije, nakon čega su stigli do Skupštine Makedonije gde ih je dočekao novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Sukob se dogodio kada je nekoliko hiljada demonstranata pokušao da probije kordon kod parlamenta i da produži do sedišta vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. U centru Skoplja na više mesta rasporedjene su jake policijske snage u blizini državnih institucija.

Prethodno su prolazeći i protestujući pored Narodne kancelarije predsednika Makedonije porazbijali prozore na toj instituciji. Nakon toga su ušli u Kancelariju koja se nalazi u prizemlju zgrade i demolirali prostorije, iznoseći nameštaj, dokumenta i inventar napolje paleći ga.

Lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, koji je tu informaciju saznao tokom intervjua na Televiziji Telma, pozvao je demonstrante da mirno protestuju i da izbegavaju nasilje.

On je najavio da će se posle intervjua priključiti protestima koje je organizovala gradjanska platforma organizacija „Protestujem“, kao i da će SDSM uskoro organizovati velike ulične proteste.

Na početku protesta ispred Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore okupilo se, prema slobodnoj proceni izveštača, nekoliko hiljada gradjana da bi podržali rad tog tužilaštva i protestovali zbog odluke Ivanova, koju smatraju nezakonitom.

Tom abolicijom su najvećim delom daljeg postupka oslobodjeni funkcioneri vlade i vladajuće VMRO DPMNE, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istrage.

Demonstracije već drugi dan organizuju gradjanske organizacije koje pored ostavke Ivanova traže i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, što traži i opozicija, ali i formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti izbore.

Ispred zgrade makedonskog parlamenta prethodno su protestovali simpatizeri vladajuće VMRO DPMNE koji su se pre dolaska opozicionih demonstranta razišli, a neki su se uputili prema sedištu opozicione SDSM, pored kojeg je rasporedjena policija.

Oni su protestovali zbog toga što su abolirani i lider SDSM Zoran Zaev i bivši šef kontraobaveštajne službe Zoran Veruševski, za koga smatraju da je Zaevu dostavio ilegalno snimane razgovore.

Aferu prisluškivani razgovori pokrenuo je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev, koji je mesecima prošle godine javno emitovao prisluškivane razgovore za koje tvrdi da je neovlašćeno snimala vlast i da dokazuju nameštanje izbora, zloupotrebu vlasti i korupciju.

Specijalno tužilaštvo na čijem čelu je tužiteljka Katica Janeva deo je Dogovora iz Pržina o prevazilaženju političke krize i formirano je da se bavi prisluškivanim razgovorima i kriminalnim radnjama koje iz njih proističu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.