U trendu

Region krhk, tenzije između Srbije i Hrvatske

Situacija na zapadnom Balkanu je mirna, ali daleko od toga da bude zadovoljavajuća, jer je krhka, ocenjuje austrijski ekspert za Balkan Predrag Jureković dodajući da je poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske važno za čitav region.

On je u izjavi Tanjugu povodom učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu (BSF), objasnio da je stanje regionalne saradnje bila mnogo bolja još pre par godina i da postoji veliki potenicjal za poboljšanje.

Jureković je naveo da se i na panelima BSF moglo čuti da živimo u dinamično doba usle velikih promena na međunarodnoj sceni koje mogu imati uticaj po region.

Jučerašnja debata premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, na BSF-u za njega je bila veoma interesantna, jer, kako je rekao, stekao je utisak da su međuljudski odnosi dvojice vođe dobri, što je dobro za obe zemlje.

Nije oštru debatu percipirao kao provokaciju, već samo kao iznošenje oprečnih stavova koje dve zemlje imaju o Kosovu, ali kao potvrdu da je i pored saradnja moguća.

Upitan da li Srbija može očekivati hrvatske prepreke na putu Srbije u EU Jureković je kazao da postoji opasnost da bilateralni odnosi, koji su obeleženi trenutno tenzijama imaju uticaja.

„Pratio sam kampanju u Hrvatskoj i da smatra da se sa liderom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, koji bi trebalo da bude novi premijer, može pretpostaviti da će imati korektne odnose sa beogradskim vlastima“, naglasio je on dodajući da su odnosi Zagreba i Beograda bitni za region kako bi „ušao u mirne vode“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.