Duel Vučića i Rame

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama složili su se na današnjoj diskusiji na Beogradskom bezbednosnom forumu da pitanje evrointegracija obe zemlje nema alternativu i izrazili optimizam kada je u pitanju buduća saradnja Srbije i Albanije. Jedino oko čega se dvojica državnika ne slažu, kako su istakli, to je po pitanju Kosova.

Foto: Beta

Foto: Beta

Vučić je rekao danas tokom diskusije sa Ramom da će Srbija nastaviti dijalog sa Prištinom, da će uložiti još više vremena i truda da bi situacija bila bolja.

Rama je rekao da je Kosovo jedna od stvari oko koje se sa Vučićem potpuno razilazi.

– Kosovo je pitanje o kojem se potpuno ne slažemo jer moj stav je da što pre Srbija prizna Kosovo to će biti bolje za sve. Ali, istovremeno postoji proces koji u potpunsoti podržavam, a to je dijalog kao vrlo važno sredstvo na kojem će se zasnivati moć u budućnosti – rekao je Rama u debati o srpsko-albanskim odnosima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekao je i Trepča pripada narodu Kosova, bez obzira na to da li su tamo Srbi ili Albanci.

– Trepča je problem koji Kosovo treba da reši, ne Beograd – rekao je Rama.

Moderator ove diskusije je Miša Gleni, profesor na Kolumbija univerzitetu, koji je otvarajući diskusiju, rekao da je jako dobro što su se dvojica premijera sastala.

– To je jak signal ne samo za region već za celu Evropsku uniju. Važan je signal jer pokazuje da dvojica državnika žele da rade na rešavanju problema i da žele da rade na prosperitetu svojih država, ali i regiona – rekao je Gleni.

Govoreći na diskusiji o evrointegracijama Srbije i regiona, Vučić je rekao da Srbija ima potencijala, ima budućnost, kao i ostali u regionu i „da bi bilo bolje da svi zajedno radimo kako bismo osetili boljitak“.

Vučić: Ako idemo jedni protiv drugih, onda nemamo nikakvu šansu

– Ne stidim se da kažem da želimo da imamo bolje veze sa Albancima, Bosancima, jer vidim da potencijalno gledano imamo bolji rast od većine zemalja članice, imamo veliki potencijal u budućnosti i to ćemo učiniti zajedno, jer ako idemo jedni protiv drugih onda nemamo šanse – izjavio je danas premijer Aleksnadar Vučić.

Vučić je ocenio da uz bolje političke veze u budućnosti nema sumnju da ćemo se približiti Evropskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona.

Zahvalio je albanskom premijeru što je danas u Beogradu i na Forumu, i time dao šansu „da pričamo, da razvijemo dalje naše odnose.

– Kada pričate uvek poboljšavate odnose, i to je od značajno za nas – poručio je Vučić.

Rama: Samo putem u EU raskidamo sa lošom prošlošću

Premijer Albanije je dodao da „mi na Balkanu moramo da shvatio jednu stvar: EU je proces neophodan zbog modernizacije, zbog naših društava…“.

On je dodao da svako može da ima različito mišljenje o Vašingtonu, Moskvi, Briselu, ali da treba da budu svesni da ne postoji drugačiji mehanizam od evrointegracija koji će nam pomoći da raskinemo sa lošom prošlošću i da se modernizujemo.

– To je mnogo važnije nego članstvo samo po sebi, kako bismo izgradili moderne države – rekao je Rama.

EU bila slepa na nacionalističke ispade iz Hrvatske

Vučić je izjavio danas i da se EU se pravila slepa, na hrvatske nacionalističke napade tokom njihovih izbora.

Vučić: Ostaju i dobri odnosi sa Rusijom i naš evropski put

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Vučić je rekao da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom da će nastaviti ih neguje, ali dodao i:

„Ja sam premijer Srbije i predsednik vlade koja je na evropskom putu. Ako vam se to ne sviđa, izaberite nekoga drugog – poručio je Vučić.

Albanski premijer rekao je da je pomeranje ka zapadu i na zapad jedna od najvažnijih stvari koje i Srbija i Albanija treba da uradite za svoje zemlje.

Rama je rekao da se Srbija ponaša mnogo „evropskije i od nekih članica EU kada je u pitanju migrantska kriza.

Kazao je i da je Angela Merkel sačuvala obraz Evrope kada se desilo migrantska kriza.

– Kako bi sve izgledalo da imamo jednog (mađarskog premijera Viktora) Orbana u Berlinu – zapitao se Rama.

Vučić je rekao da se pribojava toga šta će biti i u kom pravcu će otići EU, odnosno da će biti potresa, ako Merkelova ne bude više bila na čelu Nemačke, ističući da je ona toliko vremena i pažnje posvetila Balkanu.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • goran manic

    Jesu li se Vucic i Rama poljubili na kraju?

  • Djura Zemun

    po ovim pitanjima najbolje bi bilo da se vucic posavetuje sa svojim prijateljima i kolegama klintonom i blerom, buduci da se s njima u zadnje vreme cesto srece i ljubi. Bednik.

Ostavite komentar