najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Duel Vučića i Rame

Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama složili su se na današnjoj diskusiji na Beogradskom bezbednosnom forumu da pitanje evrointegracija obe zemlje nema alternativu i izrazili optimizam kada je u pitanju buduća saradnja Srbije i Albanije. Jedino oko čega se dvojica državnika ne slažu, kako su istakli, to je po pitanju Kosova.

Vučić je rekao danas tokom diskusije sa Ramom da će Srbija nastaviti dijalog sa Prištinom, da će uložiti još više vremena i truda da bi situacija bila bolja.

Rama je rekao da je Kosovo jedna od stvari oko koje se sa Vučićem potpuno razilazi.

– Kosovo je pitanje o kojem se potpuno ne slažemo jer moj stav je da što pre Srbija prizna Kosovo to će biti bolje za sve. Ali, istovremeno postoji proces koji u potpunsoti podržavam, a to je dijalog kao vrlo važno sredstvo na kojem će se zasnivati moć u budućnosti – rekao je Rama u debati o srpsko-albanskim odnosima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekao je i Trepča pripada narodu Kosova, bez obzira na to da li su tamo Srbi ili Albanci.

– Trepča je problem koji Kosovo treba da reši, ne Beograd – rekao je Rama.

Moderator ove diskusije je Miša Gleni, profesor na Kolumbija univerzitetu, koji je otvarajući diskusiju, rekao da je jako dobro što su se dvojica premijera sastala.

– To je jak signal ne samo za region već za celu Evropsku uniju. Važan je signal jer pokazuje da dvojica državnika žele da rade na rešavanju problema i da žele da rade na prosperitetu svojih država, ali i regiona – rekao je Gleni.

Govoreći na diskusiji o evrointegracijama Srbije i regiona, Vučić je rekao da Srbija ima potencijala, ima budućnost, kao i ostali u regionu i “da bi bilo bolje da svi zajedno radimo kako bismo osetili boljitak”.

Vučić: Ako idemo jedni protiv drugih, onda nemamo nikakvu šansu

– Ne stidim se da kažem da želimo da imamo bolje veze sa Albancima, Bosancima, jer vidim da potencijalno gledano imamo bolji rast od većine zemalja članice, imamo veliki potencijal u budućnosti i to ćemo učiniti zajedno, jer ako idemo jedni protiv drugih onda nemamo šanse – izjavio je danas premijer Aleksnadar Vučić.

Vučić je ocenio da uz bolje političke veze u budućnosti nema sumnju da ćemo se približiti Evropskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona.

Zahvalio je albanskom premijeru što je danas u Beogradu i na Forumu, i time dao šansu “da pričamo, da razvijemo dalje naše odnose.

– Kada pričate uvek poboljšavate odnose, i to je od značajno za nas – poručio je Vučić.

Rama: Samo putem u EU raskidamo sa lošom prošlošću

Premijer Albanije je dodao da “mi na Balkanu moramo da shvatio jednu stvar: EU je proces neophodan zbog modernizacije, zbog naših društava…”.

On je dodao da svako može da ima različito mišljenje o Vašingtonu, Moskvi, Briselu, ali da treba da budu svesni da ne postoji drugačiji mehanizam od evrointegracija koji će nam pomoći da raskinemo sa lošom prošlošću i da se modernizujemo.

– To je mnogo važnije nego članstvo samo po sebi, kako bismo izgradili moderne države – rekao je Rama.

EU bila slepa na nacionalističke ispade iz Hrvatske

Vučić je izjavio danas i da se EU se pravila slepa, na hrvatske nacionalističke napade tokom njihovih izbora.

Vučić: Ostaju i dobri odnosi sa Rusijom i naš evropski put

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Vučić je rekao da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom da će nastaviti ih neguje, ali dodao i:

“Ja sam premijer Srbije i predsednik vlade koja je na evropskom putu. Ako vam se to ne sviđa, izaberite nekoga drugog – poručio je Vučić.

Albanski premijer rekao je da je pomeranje ka zapadu i na zapad jedna od najvažnijih stvari koje i Srbija i Albanija treba da uradite za svoje zemlje.

Rama je rekao da se Srbija ponaša mnogo “evropskije i od nekih članica EU kada je u pitanju migrantska kriza.

Kazao je i da je Angela Merkel sačuvala obraz Evrope kada se desilo migrantska kriza.

– Kako bi sve izgledalo da imamo jednog (mađarskog premijera Viktora) Orbana u Berlinu – zapitao se Rama.

Vučić je rekao da se pribojava toga šta će biti i u kom pravcu će otići EU, odnosno da će biti potresa, ako Merkelova ne bude više bila na čelu Nemačke, ističući da je ona toliko vremena i pažnje posvetila Balkanu.

(Tanjug)

2 komentara
  1. goran manic

    Jesu li se Vucic i Rama poljubili na kraju?

  2. Djura Zemun

    po ovim pitanjima najbolje bi bilo da se vucic posavetuje sa svojim prijateljima i kolegama klintonom i blerom, buduci da se s njima u zadnje vreme cesto srece i ljubi. Bednik.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike