U trendu

RS je plod kolektivnog sećanja na stradanja Srba u Drugom svetskom ratu

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je RS nastala iz potrebe srpskog naroda u BiH da živi slobodno, u svojoj državi, ali i kao plod kolektivnog sećanja na stradanja Srba u toku Drugog svetskog rata.

„U temeljima RS se nalaze jasenovačke, prebilovačke i sve druge nevino stradale žrtve i zato niko nema prava da se igra državom koja je tako skupo plaćena“, rekao je Dodik na komemoraciji povodom 71. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska u BiH ne traži „ništa drugo od svog dejtonskog položaja, koji su visoki predstavnici menjali i kršili u poslednjih 20 godina, umanjujući autonomiju RS“.

„RS želi da bude deo integracionih procesa na putu ka EU, ali na tom putu mi želimo da budemo vidljivi i uvaženi u meri koliko to govore nadležnosti Republike Srpske“, naveo je Dodik.

On je ocenio da su sasvim prirodne i logične veze i saradnja RS i Srbije, dodavši da Republika Srpska želi snažnu Srbiju, „koja će biti najznačajnija zemlja u regionu“.

Navodeći da su današnje muke gradjana „male i beznačajne“ u odnosu na muke ljudi zatočenih u logoru Jasenovac, Dodik je rekao da Srbi danas nemaju pravo na slabost, i kao narod i kao RS, već da treba da budu nadahnuti hrabrošću jasenovačkih logoraša, „koji su bez ikakve nade krenuli u proboj, kako bi bili slobodni“.

Podsećajući na proboj iz 1945. godine, predsednik RS je upozorio da istina o onome što se dešavalo u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac „ni danas nije uspela da nadglasa laž“.

„U Jasenovcu su mučki ubijani Srbi, Jevreji, Romi, komunisti i antifašisti, samo zato što su druge vere, nacije i ideologije. Obaveza je sadašnjih i budućih generacija Srba da govore o zločinu koji se desio u Jasenovcu, jer na sećanju na jasenovačke žrtve delom počiva srpski indentitet, tuga i sećanja srpskog naroda“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi će kao narod uvek biti ranjivi ukoliko ne budu pamtili prošlost i ne budu „budno motrili i planirali budućnost“.

„Ukoliko zaboravimo, potiremo sebe, ono što jesmo i što treba da budemo“, dodao je predsednik RS obraćajući se na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

On je ocenio i da će Srbi, kao narod koji je uspeo da preživi „jasenovačku golgotu“, uspeti da preživi i „sve političke manipulacije, koje su se desile, i zamke i smicalice koje se nameću u ovom vremenu“.

U Spomen-području Donja Gradina danas je obeležena 71 godina od proboja jasenovačkih logoraša i održan pomen svim žrtvama zločina počinjenih u logoru Jasenovac, koji je tokom Drugog svetskog rata osnovala Nezavisna Država Hrvatska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.