U trendu

Dobri odnosi Srbije i Rusije nisu loša stvar

Bivši amabasador SAD u Srbiji Kameron Manter smatra da dobri odnosi Srbije i Rusije nisu uopšte loša stvar, kao i da to predstavlja mudar izbor Beograda.

„To što Srbija ima dobre odnose sa Rusijom nije uopšte loša stvar. Nadam se da se došlo do tacke shvatanja, da ako je cilj Srbije ulazak u EU, bliski odnosi sa SAD kao što je gospodin Vucic rekao na forumu, to nece biti na uštrb veza sa Rusijom. To nije lako, ali je to za Srbiju mudar izbor“, rekao je Manter u intervjuu za Glas Amerike.

O odnosima Amerike i Srbije, pre svega u svetlu predstojecih predsednickih izbora u SAD, Manter kaže da je optimistican po pitanju odnosa dve zemlje, uz jedno “ali”.

„Rekao bih da je napredak koji je napravila Srbija u poslednih 15-tak godina značajan. Postojala je debata u ovoj zemlji da li ide napred ili nazad. To se više ne događa. Nije pitanje da li idemo u Evropu nego kako. Da li SAD posle izbora mogu da pogledaju i kažu: ovo je zemlja koja ima aspiracije da uđe u EU, videli smo albanske i srpske lidere, imaju aspiracije da sarađuju sa susedima“, kaže Manter.

„Potencijalno, SAD mogu da se angažuju na pozitivan nacin. Ali, prva stvar koja ce se dogoditi posle izbora bice razgovor u samoj Americi u unutrašnjim stvarima. Dakle, optimista sam, srpsko-americki odnosi mogu da idu u dobrom pravcu, ali ne mogu odmah da krenu tim putem. Pre toga moraju da se dese stvari unutar Amerike“, dodaje američki diplomata.

Bivši ambasador u Srbiji vidi i sa kojim se problemima suocava srpska ekonomija u tranziciji.

„Najveći je problem u tome što investitori ne znaju kuda da idu. Ne takmičite se protiv Hrvatske, Makedonije, takmičite se protiv Malezije, Indije. I to će biti pitanje da li unutrašnje reforme vaše zemlje i regiona mogu biti dovoljne za to takmičenje širom sveta. Ako Majkrosoft odlučuje da li da ide u Pakistan ili u Srbiju, to je vaš izazov“, dodao je Manter.

Kameron Manter bio je ambasador SAD u Srbiji od 2007. do 2009. godine, odakle je otišao za ambasadora u Pakistan. Od 2012. godine prelazi u njujorški Ist Vest institut, na čijem je danas čelu.

U Beograd je ponovo došao kao učesnik Bezbednosnog foruma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.