U trendu

Objavljena rešenja iz matematike

Rešenja testa iz matematike, kojim su oko 70.000 osmaka u Srbiji nastavili polaganje završnog ispita, već su objavljena.

Osmaci su juče polagali test iz maternjeg jezika, a u petak polaşu kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati zavrÅ¡nog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna. Lista ÅŸelja s odabranim Å¡kolama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspoređivanje po Å¡kolama obaviće se 4. jula, dok su 5. i 6. jul rezervisani za upis učenika u srednju Å¡kolu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po Å¡kolama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju Å¡kolu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Rešenje zadataka iz matematike moşete pogledati OVDE.

Drugi dan male mature: Glavobolja od geometrije

Osmaci su danas drugi dan male mature polagali test iz matematike, sudeći po njihovim reakcijama zadaci nisu bili teški, a najviše glavobolje zadala im je geometrija.

U Osnovnoj školi Braća Baruh, pola sata pre početka ispita, 42 osmaka već su zauzeli svoja mesta u sali gde je organizovano testiranje, a mobilne telefone, torbice morali su da ostave na ulazu.

Direktor Å¡kole Dragomir Ivanović kaÅŸe da drugi dan zavrÅ¡nog ispita protiče bez problema, da su se potrudili da prostorije budu rashlađene i da atmosfera za izradu zadataka bude prijatna.

Rezultati testa iz srpskog jezika, koji su osmaci radili juče, Ivanović kaÅŸe da joÅ¡ nisu poznati, ali da se na osnovu izjava osmaka moÅŸe zaključiti da nije bio teÅŸak.

„Prethodnih godina prosek bodova u naÅ¡oj Å¡koli bio je 12 do 13 na sva tri testa“, rekao je Ivanović.

Već nakon 45 minuta od početka izrade zadataka, učenici su počeli da izlaze iz sale, a sudeći po njihovim reakcijama test nije bio teÅŸak, a najviÅ¡e glavobolje zadala im je geometrija.

Među prvima iz sale je izaÅ¡la Sara Blagić koja kaÅŸe da je prvih deset zadataka bilo izuzetno lako, a da je poteÅ¡koće imala sa poslednja tri zadatka.

„Zadaci su bili laki. Poslednja tri zadatka, geometrija to nisam baÅ¡ znala“, kaÅŸe Blagić i dodaje da će upisati srednju muzičku Å¡kolu.

I Anđela Bogdanović planira da upiÅ¡e muzičku Å¡kolu i kaÅŸe da test iz matematike nije bio teÅŸak, a da su joj najviÅ¡e glavobolje zadali zadaci iz geometrije.

„Poslednja četiri zadatka su bili malo teÅŸi iz geometrije i nisam ih dobro uradila. Ali mislim da sam dobro uradila ostale zadatke“, kaÅŸe Bogdanović.

Ona dodaje da je test iz matematike bio teÅŸi od probnog ispita koji je dobro uradila i imala dosta bodova.

Budući konobar BoÅ¡ko Cekić se ne ÅŸali na geometriju, već na jednačine, ali dodaje da test nije bio teÅŸak i da su zadaci bili slični po teÅŸini, kao i na probnom testu.

Završni ispit za male maturante počeo je juče testom iz srpskog jezika, a završava se sutra kombinovanim testom iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije koji će trajati od 9 do 11 sati.

Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika je izašlo 98,09 odsto maturanata.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.

Zbog najavljenih visokih temperatura narednih dana u Srbiji, Ministarstvo prosvete apelovalo je da Å¡kole učenicima koji polaÅŸu zavrÅ¡ni ispit obezbede Å¡to ugodnije uslove – rashlađene prostorije i flaÅ¡ice sa vodom.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. juna, a konačni 24. juna.

Lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.

Raspored po Å¡kolama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju Å¡kolu – prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista ÅŸelja sa odabranim Å¡kolama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po Å¡kolama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju Å¡kolu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

Prosvetne vlasti saopštile su da u Srbiji ima oko 70.000 osmaka, tako da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će se svi upisati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.