U trendu

Epidemija varičele u u vrtiću preminule devojčice

U obdaništu „Zvončić“ koji je pohađala četovorogodišnja J.S iz Niša koja je iznenada preminula u utorak, proglašena je epidemija varičele.

Osmor dece je obolelo od te bolesti, kaže načelnica Higijensko-epidemiološkog odeljenja niškog Doma zdravlja Svetlana Kostić.

Prema njenim rečima, svi oboleli mališani su iz grupe koju je pohađala preminula J.S.

„Vrtić nije zatvoren ali su zbog epidemije varičele pojačane sanitarno higijenske mere i pooštrena trijaža dece“, kazala je Kostić.

Ona je istakla da se uskoro očekuju rezultati briseva koji su uzeti od sve dece ali zaposlenih. Od tih rezultata zavisiće dalje delovanje nadležnih zdravstvenih službi i ustanova.

„Za sada su u vrtiću preduzete sve propisane i potrebne mere, a ukoliko bude potrebno, biće preduzete i nove mere“, kazala je Kostić.

Vrtić „Zvončić“, dodala je Kostić, pohađa ukupno 247 mališana.

Kostić je, takođe, istakla da su raniji propisi omogućavali da mnogo brže bude otkrivena epidemija varičele.

„Ranije su oboleli mališani evidentirani po imenu i prezimenu, kao i po vrtiću ili školi koju pohađaju. Sada propisi nalažu da zdravstvene ustanove samo brojčano prikazuju broj obolelih“, istakla je Kostić.

Devojčica J.S. koja je iznenada umrla na putu ka bolnici, obolela je od varičela, a prvi preliminarni rezultati obdukcije pokazuju i na prisustvo streptokoke tipa A.

(Beta)

Od varičele godišnje oboli 40.000, deca često sa komplikacijama

Godišnje u Srbji od varičela oboli oko 40.000, a deca imaju često komplikacije, izjavila je  danas načelnik Odeljenja pedijatrijske i neonatalne intezivne nege Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Snežana Rsovac.

Povodom slučaja četvorogodišnje devojčice koja je pre nekoliko dana preminula, a bila je zaražena varičelom, Rsovac za RTS kaže da ne zna uzrok smrti devojčice, ali ukazuje da nije tako mala učestalost kožnih superinfekcija, koje u nekim slučajevima mogu da pređu u sepsu, toksični šok, sindrom cefalitisa, meningitisa…

„Kada govorimo o varičeli, to je virusna infekcija, najčešći organizmi koji stradaju su dečija populacija, to je osipna groznica, prenosi se kapljičnim putem, kao i svaka infekcija pokreće zapaljenske procese i naš imuni sistem odgovara na tu infekciju. Veliki broj oboljevanja je i dalje, negde oko 40.000 na godišnjem nivou i deca imaju jako često komplikacije“, rekla je Rsovac.

Navela je da u Srbiji nije obavezna vakcinacija protiv varičela, dodajući da je grupa stručnjaka 2010. godine objavila studiju o tome da li nam je potrebna vakcina i da je zaključak bio da je to oboljenje, iako uobičajeno za dečiji uzrast, moguće sa fatalnim ishodom i brojnim komplikacijama, a da vakcina postoji.

„Ona je u nekim zemljama obavezna, daje iminutitet nekih sedam godina po vakcinaciji“, rekla je Rsovac, dodajući da je jasno da moraju da postoje pokazatelji kada dete sme da dobije vakcinu i kakvo mora da mu bude zdravstveno stanje.

Ona je roditeljima poručila da ne paniče, ali i da ne izbegavaju vakcinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.