U trendu

Lavrov sutra sa srpskim državnim vrhom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji sutra počinje dvodnevnu posetu Srbiji razgovaraće u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima i učestvovati na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorski ekonomsku saradnju (BSEC).

Lavrova će sutra na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekati šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a potom će ruski ministar odvojeno razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je izjavio da će sa šefom ruske diplomatije razgovarati o političkim temama, ekonomskim, vojnim, vojnoekonomskoj saradnji, vojnom obrazovanju.

Lavrov će zatim sa ministrom za rad i boračka pitanja Aleksandrom Vulinom položiti vence na groblju Oslobodilaca Beograda, a potom je planiran sastanak sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem posle ćega će se dvojica ministara obratiti medijima.

Drugog dana posete, u utorak 13. decembra Lavrov će ušestvovati na ministarskom sastanku BSEC.

Prema najavama iz Moskve tokom posete Lavrova „biće izvršena duboka analiza ključnih bilateralnih i medjunarodnih pitanja i razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje“ Rusije i Srbije.

Jedna od tema razgovora biće i poseta premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, za šta treba dodatno da budu usaglašeni rokovi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da će jedna od tema biti i kosovsko pitanje i da „Srbija i dalje može u punoj meri da računa na podršku Rusije kada je reč o zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, kada je reč o Kosovu“.

U Moskvi se navodi i da „učešće srpskih poslanika u radu Parlamentarne skupštine Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju (ODKB) kao i održavanje rusko-srpsko-beloruskih vojnih vežbi ‘Slovensko bratstvo’, Rusija procenjuje kao ubedljiv dokaz izbalansiranog kursa Srbije i svedočanstvo istinske eutralnosti“.

Podseća se takodje da se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama EU, da ima izbalansiran stav o Ukrajini i da usmernost Srbije ka članstvu u EU nije prepreka za jačanje veza Bepgrada i Moskve i „dalju koordinaciju prilaza sa Moskvom o aktuelnim svetskim i evropskim pitanjima“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je poseta Lavrova Beogradu veoma značajna i sa političkog i ekonomskog apekta i da će označiti „jedan korak napred “ u „odličnim političkim odnosima dve države“.

Prema njegovim rečima, odnose Rusije i Srbije „krasi visok stepen razumevanja“ i izmedju njih „nema otvorenih pitanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.