U trendu

Ni zaštićeni svedok nije optužio Ivanovića za zločine nad Albancima

Advokat lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić izjavio je danas da je zadovoljan dosadašnjim tokom suđenja jer kako ističe niko od četrdeset svedoka optužbe pa ni zaštićeni svedok „X“ ne tereti njegovog branjenika za zločine nad albanskim stanovništvom, koje mu na teret stavlja optužnica.

„Izjavu je do sada dao jedan od dva zaštićna svedoka i svi su imali priliku da čuju da ni on ni na koji način nije okrivio Olivera Ivanovića“, rekao je Vlajić agenciji Beta.

On je dodao „da su svi u sudnici mogli da čuju da je njegovo svedočenje u potpunosti potvrdilo ono što je odbrana tvrdila od samog početka, a to je da Oliver Ivanović nema, niti može imati nikave veze sa događajima koji su predmet optužbe“.

Vlajić je kazao da je ispitivanje drugog zaštićenog svedoka zakazano za 28. jul i predviđeno je da traje četiri dana. On je dodao da je zaštićeni svedok poznat i optuženima i njihovim braniocima.

„Njegovo ime i identitet otkrio nam je javni tužilac i sud je ukinuo njegovu anonimnost u odnosu na okrivljene i branioce ali je on ostao anoniman za javnost“, rekao je Vlajić.

On nije želeo da komentariše tvrdnje da mnogi u Kosovskoj Mitrovici znaju ko su zaštićeni svedoci.

„Ja to ne mogu da komentarišem, i sam sam to čuo, ali svako ima pravo na svoje mišljenje, a ja sam kao branilac dužan da se držim uputstava suda i da o tome ne govorim“, rekao je Vlajić.

Na pitanje šta očekuje od svedočenja drugog zaštićenog svedoka Vlajić je kazao da očekuje ono što očekuje od svakog svedoka „a to je da govori istinu i samo istinu i to je ono što je svaki svedok dužan na osnovu zakona“.

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara prošle godine, a optužen je za najteža krivična dela počinjena protiv albanskog stanovništva 1999. i 2000. godine. On se kao i ostala četvorica optuženih Srba izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.