U trendu

Tri vuka zbrinuta u Grčkoj

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je danas da su uspešno zbrinuta tri primerka vuka (Canis lupus) – mužjak i dve ženke u specijalizovanom prihvatilištu za krupne zveri u Grčkoj.
Akcija je sprovedena u saradnji sa nevladinom organizacijom „Četiri Šape“ i  stručnjacima za krupne zveri Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Prirodnjačkog Muzeja u Beogradu.
 
Kada je pronađen u oktobru 2006. godine, mužjak vuka bio je povređen. Nakon saniranja povrede zbrinut je u sklopu prihvatilišta za pse u Pančevu. Crna vučica je pronađena u avgustu 2008. godine, a zatim zbrinuta u Pančevu, a treća vučica, odnosno hibrid vuka i psa, pronađena je u februaru 2014. godine.

Ova tri vuka, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, nije bilo moguće pustiti u prirodu, jer su odrasli u zatočeništvu i naviknuti su da se ljudi staraju o njima, što znači da ne mogu samostalno da žive na slobodi.

Kako je saopšteno, tokom privremenog boravka u prihvatilištima za pse u Pančevu i Zrenjaninu, vukovima je obezbeđen poseban ograđen prostor sa prirodnom podlogom i vegetacijom,  bazenima i brlozima, ali je bilo neophodno da se zbrinu u specijalizovano prihvatilište za krupne zveri, odnosno vukove.

Vuk (Canis lupus) ima status strogo zaštićene vrste u većem delu Vojvodine, dok na ostatku teritorije Srbije ima status zaštićene, ali istovremeno i lovne vrste. Ova vrsta je zaštićena međunarodnim ugovorima poput CITES i Bernske konvencije, a u svim državama EU ima status stroge zaštite.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.