U trendu

Vučić: Lestvica Srbije ostaje visoko postavljena

Pre kraja ove godine biće otvorena još jedna deonica na Koridoru 10 u dužini od 23 kilometara auto-puta, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić na prijemu povodom otvaranja poglavlja sa EU, uz poruku da cilj tog procesa i jeste da Srbija bude moderna i pristojna zemlja.

„Lestvicu ćemo i dalje postavljati visoko, i preostali posao ćemo obavljati dobro, pošteno i brže nego što je planirano“, rekao je premijer na svečanom prijemu u zgradi Kinoteke, kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, najviši zvaničnici Srbije i predstavnici nevladinog sektora.

„Da smo početkom godine rekli da ćemo da otvorimo 60 kilometara puta niko nam ne bi verovao, a mi to, vidite, radimo. Ono šsto je teško,nastojaćemo da završimo ne u kratkom roku, ali dobro i temeljno“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, uveren je da ima snage i energije i nazdravio građanima Srbije, koji su, kako je primetio, „dobro razumeli našu viziju budućnosti i  šta radimo“.

„Građani su dobro razumeli i kako želimo da Srbija izgleda. A ja im kažem „Evropa nije više nedosanjani san, nego nešto što možemo da dohvatimo“, zaključio je on.

Otvaranje poglavlja, prema njegovim rečima, rezultat je naseg rada „koji nas je doveo do ovoga“.

„Znam da ovo predstavlja radost i za predsednika republike i za najveći broj građana Srbije“, rekao je predsednik vlade, i zahvalio svima koji su bili angažovani na evropskim integracijama, te građanima, koji su razumeli šta vlada radi, svima koji su, kako je istakao, „želeli napredak Srbije i EU, i želeli da pripadamo evropskoj porodici“.

Premijer je rekao da otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU zapravo znači stvaranje normalne, pristojne i uređene zemlje, u koju će dolaziti investitori.

On je uveren da će godine koje dolaze biti još bolje.

„Kada smo ušli u ovaj posao, razmišljali smo šta donose poglavlja, i šta imamo od toga. U sistemu koji pravimo, a to je sistem koji znači normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, imaćemo i zdravu ekonomiju, koju smo okrenuli od ivice bankrotstva“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je, uprkos fiskalnoj konsolidaciji, vlada uspela da trend pada privrede preokrene u pozitivan rast, i poručio da će u narednim godinama, „godinu za godinom,  biti sve bolje“.

Vučić je podsetio da je Srbija u ovoj godini napredovala za 32 mesta na listi Svetske banke Duing biznis, podsetio da je deficit ispod nivoa Mastrihta,i naglasio da je i stopa nezaposlenosti pala ispod 18 odsto.

„Pre samo tri godine, stopa nezaposlenosti je bila 26 odsto“, ukazao je premijer.

Kako je dodao, Srbija ide putem jačanja pravne države i institucija, i u dalju borbu protiv kriminala.

On je poručio da će sada investitori dolaziti, i to ne samo oni iz EU, nego i iz drugih zemalja.

„Oni žele da vide sigurnost svojih ulaganja, a mi im upravo pokazujemo kakvom tipu društva želimo da pripadamo. Pred nama je mnogo rada i truda“, rekao je Vučić i citirajući Viktora Igoa – „napredovati znači usuditi se“.

Zahvalnost svima koji su razumeli šta radimo

Vučić je zahvalio građanima i svim ljudima u Srbiji koji, kako je rekao, dobro shvataju šta je to što radimo i kako želimo da Srbija izgleda, poručio da Evropa više nije nedosanjani san već nešto sto možemo da dohvatimo.

Premijer je, nakon projekcije kratkog filma o Srbiji na putu ka EU, a pre nego što je poceo obraćanje zvanicama na svečanom prijemu povodom otvaranja poglavlja, rekao da je dobio govor koji su mu pripremili saradnici, ali da ne može da ga pročita jer ne liči na njega.

Umesto toga, počeo je obraćanje time što je nabrojao kome sve duguje zahvalnost zbog predanosti u obavljaju poslova koji su Srbiju doveli do otvaranja poglavlja:

„Želim da zahvalim svima koji su, ne mogu da kažem u ovom filmu koji ste videli, jer film su pravili ovi moji, pa sam u njemu samo ja. Valjda misle da volim da gledam sebe…“, primetio je premijer, a onda je nabrojao sve kojima duguje zahvalnost za to „što Evropa više nije nedosanjani san za Srbiju“.

Veliko hvala, rekao je, za sve ljude u Vladi Srbije, njih oko 3.000, koji su trpeli i razumeli šta treba da se radi, naporno su radili i borili se, a uglavnom smo ih, kako je primetio, kritikovali.

Zahvalio je i predsedniku Tomislavu Nikolicu, predsednici parlamenta Maji Gojković, diplomatskim predstavnicima koji su, ocenio je, iskreno želeli napredak Srbije na evropskom putu.

„Zahvalnost dugujemo i ljudima iz civilnog sektora, nezavisnih institucija i nevladinih organizacija“, istakao je premijer na svečanom prijemu povodom otvaramnja poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

A na temu šta nam to donose poglavlja, koja smo juče otvorili u Briselu, premijer je naveo – pre svega sistem u kojem ćemo praviti normalnu, pristojnu i zdravu Srbiju.

Pravnu državu, u kojoj ćemo jačati institucije, boriti se protiv korupcije, napredovati u ekonomiji i time pokazati kakvom tipu društva želimo da pripadamo.

Devenport: Evropska perspektiva Srbije sad je opipljiva 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je otvaranje prva dva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji istorijski korak, koji evropsku perspektivu naše zemlje čini opipljivom.

Devenport je, na svečanom prijemu za diplomatski kor i zvaničnike Republike Srbije povodom otvaranja prvih poglavlja, istakao da je Srbija mnogo napredovala na svom ervopskom putu tokom prethodne godine.

On je rekao da je međuvladina konferencija, u ponedeljak, u Briselu, predstavlja istorijski trenutak.

„Premijeru Vučiću, doneli ste stratešku odluku o pristpanju EU. Pravac i put ka članstvu u EU je sada vrlo jasno definisan. Otvaranje poglavlja je rezultat naših zajedničkih napora, ali i posvećenosti obe strane“, poručio je Devenport.

Srbija je, prema njegovim rečima, kao što je zaključeno u izveštaju Evropske komisije, mnogo napredovala na svom evropskom putu tokom prethodne godine.  „Ključan je bio završetak akcionih planova u oblasti vladavine prava, dalja primena obaveza iz Briselskog sporazuma, jačanje odnosa sa susednim zemljama, kao i implementacija vrlo bitnih ekonomskih reformi“, objasnio je on.

Devenport je istakao da je EU bila jako impresionirana humanim načinom upravljanja izbegličkom krizom, rekavši da je tokom te krize došlo i do mnogo efikasnije saradnje među nama. „Ima još mnogo posla u svim oblastima, uključujcuhi poboljšanje poslovne klime, vladavine prava, kao i u oblastima ekologije i energetike“, ukazao je šef Delegacije EU.

„Imate sjanje i ključne ljude, van vlade i samoj vladi, koji mogu da sprovedu sve vaše i naše zajedničke planove. Imate u tome našu punu podršku“, podvukao je on.

Devenport je čestitao vladi i građanima Srbije na velikom uspehu otvaranja prvih poglavlja.

Čepurin „opravdano odsutan“

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin nije prisustvovao prijemu povodom otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, što je izazvalo pažnju novinara, ali je „opravdao“ odsustvo ruskog diplomate iz „objektivnih razloga“.

Vučić je, na pitanje novinara zašto nije bilo Čepurina na prijemu, rekao da on iz objektivnih razloga nije stigao na proslavu.

Premijer je najavio da će se sutra sastati sa ruskim ambasadorom.

„Sutra ću da se vidim s njim, jer, zbog našeg prinudnog sletanja u Niš umesto u Beograd, pa smo kasnili za Beograd, covek danas nije mogao“, rekao je Vučić za B92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.