U trendu

Vučić: Nikad nismo bili bliži gubitku izbora

Predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikad nismo bili bliži gubitku izbora.

„Sinoć sam dobio prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

„Kada sam rekao gubimo izbore, ne mislim pojedinačno, kao stranka, nego svi zajedno, nadam se da ste razumeli…“, rekao je Vučić.

Podaci na koje se pozvao, precizirao je, pokazuju da bi „svi drugi mogli da se ujedine i formiraju vladu…“, rekao je.

Na insistiranje novinara da objasni šta je mislio kad je rekao da “nikad nismo bili bliži gubitku izbora“, Vučić je rekao:

„Stvari tako stoje da je potpuno jasno da bi neki drugi u ovom trenutku, koji se lako ujedinjuju po svim temama, mogli lako da naprave vladu“, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija na političkoj, ekonomskoj i moralnoj raskrsnici

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sednice Vlade posvećene presudama Haškog tribunala, da je Srbija na političkoj, ekonomskoj i moralnoj raskrsnici.

Premijer je, u obraćanju novinarima, istakao da se naša zemlja posle godina koje su prošle u besmislenim ratovima, pljačkaškim privatizacijama, korupciji i višegodišnjoj recesiji, ponovo podigla i podigla svoj ugled u svetu.

On je istakao da Haški tribunal nije ispunio svoje osnovne ciljeve, a pre svega da radi u interesu pomirenja u regionu.

Naprotiv, ponovo „zakiva ekser u kovčeg usnulog Balkana“.

Vučić: Politici Šešelja žestoko ću se suprotstavljati

Nemam lični animozitet prema Vojislavu Šešelju, ali ću se njegovoj politici žestoko suprotstavljati, jer ona gura Srbiju u izolaciju, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

„Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme i muke i ekonomske nedaće. Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi“, ocenio je Vučić.

On je, podsetivši da je proces pred Haškim tribunalom protiv Šešelja od početka nedvosmisleno bio politički, a na pravni proces, „i kad su ga tražili u Hag, i kad su ga privremeno puštali i ponovo tražili“, istakao da je ponosan što je Vlada Srbije nakon presude dostojanstveno reagovala štiteći samo zakone i odbijajući da se u svakoj prilici povinuje zahtevima Haga.

„Nemam lični animozitet prema njemu, želim i njemu i njegovoj porodici zdravlje i sreću, međutim, problem imamo s njegovom politikom i žestoko ćemo joj se suprotstavljati. Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme i muke i ekonomske nedaće. Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi“, ocenio je Vučić i zaključio:

„Uopšte ne krijem da ću se toj politici i lično, dok god sam na čelu vlade, ali i kasnije kad to više ne budem, žestoko suprotstaviti“.

Vučić: Pre kraja godine razgovor o povećanju primanja

Nemam nikakve sumnje da ukoliko nastavimo sa pozitivnim ekonomskim trendovima možemo pre kraja godine da razgovaramo sa MMF o povećanju primanja, pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je MMF zadovoljan dosadašnjim rezultatima.

Premijer je ponovio da je Srbija što se tiče ekonomije stabilna, da napreduje, da je javni dug manji za 316 miliona evra, a da je deficit u prvom kvartalu umesto 62 milijarde devet milijardi dinara.

Rekao je da je za zemlju veoma značajno da u junu bude četvrta i peta revizira sporazuma.

„Ako bismo zadžali takav deficit siguran sam i nemam gotovo nikakve sumnje da možemo pre kraja godine razgovaramo sa MMF o povećanju primanja pre svega za prosvetu, zdravstvo, vojsku, policiju i penzionere. A za ostale ćemo da vidimo“, rekao je Vučić, dodajući da neće da obećava kule i gradove da bi dobio izbore.

Vučić: Nadam se da ću opet videti onaj vatromet u Železari

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će kineska kompanija Hbis privatizovati Železaru Smederevo i dodao da se nada da će Evropska komisija to dozvoliti.

„To mi je najveća nada. Još včekam onaj vatromet i nadam se da ćemo uskoro da ga imamo“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Premijer je rekao da ne može da zna šta će biti, ali i istakao da ako vlada uspe da reši Železaru, rešeno je pitanje od nacionalnog interesa.

Prema njegovim rečima, to ne znači da je rešen problem samo za oko 5.000 zaposlenih u srpskoj čeličani, već i za 5-10.000 kooperanata.

„Ovo je najveće nacionalno pitanje, od velikog značaja. A Železaru smo zatekli zatvorenu, nijedna peć nije radila. Ako se to dogodi sada to malo čudo i privatizujemo, to će biti izvanredan rezultat“, rekao je premijer.

Upitan da komentariše navode Poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, da je najdrastičniji slučaj uskraćivanja informacija u 2015. godini, slučaj Železare Smederevo, Vučić je rekao da će u narednom periodu pokušati da uskladi što je moguće više, i da ministar privrede Željko Sertić razgovara s poverenikom.

„VIdećemo da Sertić sedne s njim i da se napravi nešto u skladu sa zakonom“, rekao je Vučić.

Govoreći o subvencijama države za čelicanu, on ističe da je najponosniji što radnici te kompanije dve godine primaju platu i što rade, navodeći da je ta pomoć državna a da nije sigurno pomogao Šabić.

„To je državna pomoć, da niste vi i Šabić pomogli. Jeste samo kao građani koji plaćaju porez. Ali država je pomogla, ko bi drugi. Šta hoćete, jel hoćete da ugasimo Železaru, jel to želja? Bilo je jasno koliko smo pomagali i to kontrosliše Evropska komisija“, obratio se Vučić novinaru koji ga je upitao za komentar o Šabićevoj primedbi.

Premijer je podsetio a EK ne dozvoljava više da država daje subvencije, jer da nije tako, dodao je on, vlada ne bi toliko žurila s privatizacijom.

„Ne bismo ovako žurili da možemo da dajemo subvencije. Sad imamo novca u kasi, ali ne možemo više da dajemo subvencije. Mada, neki su i to radili a Evropa nije reagovala. Šta je bilo sa britanskim i italijanskim čeličanama? Želim da verujem da ćemo imati isti tretman kao i one“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da se nada da će EK odobriti privatizaciju, i poručio ukoliko neko sugeriše da je novac od subvencija neko uzeo ili ukrao: „Ma ajte molim vas“.

Vučić: Lično ću ispitati kako je trošen novac od Južnog toka

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će preispitati kako je potrošen novac od neuspelog projekta Južni tok, kako i navode o tome da li je tim novcem kupljen automobil marke „audi A8“ u istoimenom preduzeću vredan više od 100.000 evra, i kome je priprao.

Vučić je na konferenciji za novinare ušao u polemiku sa novinarkom Insajdeta, koja je pitala zašto vlada nije dostavila podatke toj produkciji o tome kako je trošeno 30 miliona evra koje je Srbija uložila u projekat Južni tok koji je obustavljen, zašto je ćerki firmi nakon što je projekat obustavljen uplaćeno 17,8 miliona evra.

Premijer je odgovorio da će se postarati da vlada dostavi te podatke, a novinarka je dodala i da je za potrebe firme Južni tok kupljen auto marke „audi A8“ vredan više od 100.000 evra, te da je na reklamiranje potrošeno više od 300.000, a tu su i troškovi za donacije, i upitala premijera da objasni te troškove.

Uz izvinjenje što trenutno ne raspolaže podacima, premijer je rekao da će dati sve od sebe da lično odgovori u narednom periodu na to pitanje, jer je reč o velikom novcu.

Novinarka se požalila i da je na današnjoj konferenciji direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, kada je postavila pitanje zašto Insajder ne dobija podatke o trošenju novca, prvi čovek te kompanije odgovorio kontrapitanjem zašto oni ne dostave podatke koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković, koje plaćaju poreski obveznici.

Vučić je začuđeno odgovorio da nije posao Dušana Bajatovića da to pita.

Novinarka je bila uporna i navela da nije prvi put da Bajatović postavlja to pitanje, i zapitala da li je zabranjeno da Insajder postavlja pitanje kako se troši novac građana.

„Naprotiv. Dobrodošli ste da pitate“, odgovorio je Vučić.

On je naveo da i sam želi da vidi kako su trošene pare i ko je uzeo audi.

Upitan da li će Bajatović biti smenjen, odgovorio je da hoće ako je trošio novac kako ne treba, a na pitanje novinarke da li će direktor Srbijagasa biti smenjen zbog neprimerenog ponašanja on je rekao da nema to ovlašćenje i podsetio da Srbija trenutno ima tehničku vladu.

„Kada budem tačno znao o čemu je reč, i ako se uspostavi da se neprimereno ponašao, nedvosmisleno ću to osuditi“, rekao je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.