U trendu

Grčki sud odobrio izručenje trojice turskih oficira

Grčki sud je danas odobrio izručenje trojice turskih oficira koji su pobegli u Grčku posle neuspelog puča u julu, dan pošto je odbačen zahtev Turske za izručenje trojice drugih oficira iz te zemlje.

Njih trojica, kao i još pet turskih oficira koji su s njima helikopterom pobegli u Grčku, negiraju umešanost u puč i pokušaj ubistva predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Apelacioni sud u Atini odobrio je zahtev Turske za izručenje tri osobe iz grupe koje su optužene za učestvovanje u puču, a očekuje se da će oni uložiti žalbu.

Grčki sud odbio je juče zahtev Turske za izručenje trojice drugih turskih oficira koji su pobegli u Grčku posle pokušaja puča, uz ocenu da bi njihov život bio u opasnosti, navela je agencija Frans pres.

Po grčkom zakonu, konačnu odluku o zahtevima o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

Osam oficira sletelo je helikopterom u Aleksandrupolis, grad blizu grčko-turske granice, 16. jula, nekoliko sati posle pokušaja puča u Turskoj. Rekli su da strahuju za svoje živote mada nisu učestovali u pokušaju puča i odmah su zatražili azil u Grčkoj, dok je Ankara tražila njihovo izručenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.