U trendu

Lavrov: Terorizam naš najveći neprijatelj

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je na sastancima u okviru Ministarskog saveta OEBS potvrđeno da je terorizam najveći neprijatelj i da treba ostaviti po strani sve što nema veze sa borbom protiv terorizma i što je koči.

„Radimo na dokumentu u kojem će takav stav biti jasno i nedvosmisleno iznet“, rekao je Lavrov. Jasno je da pretnja terorizma obuhvata brojne probleme, a pre svega problem nelegalne migracije.

Kako je dodao, to je pre svega problem EU, jer migranti pre svega odlaze tamo, ali Rusija je spremna da sarađuje sa EU po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, ruska strana je skrenula pažnju na mnoge poteškoće koje postoje na evropskom kontinentu, uključući i ukrajinsku krizu, a koji su povezani sa sistemskim nedostacima u evropskoj bezbednosti.

On je podsetio na političke principe koji se tiču bezbednosti, a koji su utvrđeni na velikim samitima OEBS, ali je ukazao da ima problema sa njihovom sprovođenjem u delo.

Rusija je više puta predlagala da se postignu sporazumi o tome, kako bi se princip nedeljivosti bezbednosti preveo u praksu, ali naši zapadni partneri su to odbili, naveo je on.

„Ali posebno treba obratiti pažnju danas na vojno-političku bezbednost. Sadašnej stanje u toj oblasti nikog ne može da zadovolji. Ako se time ne budemo bavili u OEBS-u, onda preostaje NATO centrizam, produbljivanje linija podele u Evropi“, zaključio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.