U trendu

Napad islamista u Francuskoj: Pronađen obezglavljen čovek, osumnjičeni napadač uhapšen i identifikovan

Francuski premijer Manuel Vals naredio je da se povećaju mere bezbednosti na „osetljivim mestima“ u blizini fabrike gasa koja je danas napadnuta na jugoistoku Francuske, kada je poginula jedna osoba, a najmanje jedna povređena.

Vals koji se nalazi na zvaničnom putu u Južnoj Americi, zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva da se uputi na mesto napada u Sen-Kventin Falavijeu, javio je AFP.

Kako je zvanično saopšteno, zbog današnjeg terorističkog napada, predsednik Francuske Fransoa Oland, vraća se u zemlju, iz Brisela gde je bio na samitu Evropske unije.

Francuske vlasti započele su istragu terorističkog napad na fabriku gasa, rekli su neimenovani zvaničnici na koje se poziva AP. Jedan zvaničnik je rekao da je kod jednog tela u blizini fabrike pronađena zastava sa arapskim napisom.

Dvojica takođe neimenovanih zvaničnika rekli su da je napad počeo kada su dve osobe upale automobilom u fabriku gasa na jugoistoku Francuske, udarili u gasni kanister i izazvali eksploziju.

Prema njima, jedan od napadača je uhapšen a nije poznata sudbina drugog.

Obezglavljeno telo i zastava sa arapskim napisom pronađena je u blizini fabričkog ulaza.

U zvaničnom saopštenju, francusko tužilaštvo je navelo da je započeta istraga napada koji je izvela „teroristička grupa“.

Napad je usledio skoro šest meseci nakon što su islamski ekstremisti u Parizu i njegovoj okolini u januaru ubili 17 ljudi, nakon što su napali satirični magazin Šarli ebdo.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je počinilac današnjeg terorističkog napada na fabriku gasa na jugoistoku Francuske identifikovan i da je možda bio i drugi napadač.

„Napad je izvršen vozilom koji je vozila jedna osoba, verovatno uz suvozača“, rekao je Oland u Briselu gde se nalazi na sastanku EU.

„Osumnjičeni za napad je uhapšen i identifikovan“, rekao je on, prenosi AFP.

Oland je rekao da je jedna osoba ubijena a da su dve ranjene i da je napad počeo jutros nešto pre 10 sati kada je automobil probio kapiju i zakucao se u gasni kanister izazvavši eksploziju.

„Namera je bez sumnje bila da se izazove eksplozija. To je bio teroristički napad“, rekao je Oland novinarima.

Oland se danas vraća u Francusku i zakazao je za popodne sastanak saveta odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.