U trendu

Ne ljutite „ruskog medveda“

Norveški političari i vojnici su protiv raspoređivanja američke vojske u toj zemlji, plašeći se da će ovaj korak naljutiti “ruskog medveda“.

To se navodi u članku na sajtu norveškog radija NRK, a prenosi Sputnjik.

Ranije je Ministarstvo odbrane Norveške saopštilo da će ta zemlja rasporediti na svojoj teritoriji oko 330 pripadnika Ratne mornarice SAD — prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Takva odluka, koja je doneta u vreme zahlađenja rusko-američkih odnosa, izazvala je talas kritike, saopštio je NRK.

Kapetan u penziji Jakob Beresen smatra da je raspoređivanje američkih vojnika u Evropi loš znak za Moskvu.

“Sve to šalje Istoku nepovoljne signale. Rizikujemo da ponovo pretvorimo sever u oblast konfrontacije“, izjavio je Bjoresen.

U norveškom parlamentu su izrazili nezadovoljstvo zbog raspoređivanja američkih snaga. Predstavnik za pitanja odbrane Partije progresa Kristijan Tibring Jede plaši se da Vlada Norveške svojom odlukom provocira Rusiju.

“Treba da stavimo svoje nacionalne interese na prvo meste, a ja nisam siguran da li na tom planu Sjedinjene Države i Norveška imaju zajedničke interese“, izjavio je političar.

Prema njegovim rečima, norveške vlasti treba da budu “opreznije“. “Trebalo bi da pokušamo da umirimo ruskog medveda“, naveo je Tibring Jede.

Partija centra i socijalističke partije levice su takođe bile protiv stalnog prisustva američkih vojnika na teritoriji Norveške, piše NRK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar