U trendu

Odluka panela UN znači oslobadjanje

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da ocena panela UN da je neosnovano pritvoren predstavlja „oslobodjenje“.

Asanž, koji se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada, izjavio je da je „zakonitost njegovog pritvora sada stvar postojećih zakona“.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila je ranije danas da nosnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u „arbitrarnom npritvoru“ od decembra 2010. i da treba da bude oslobodjen, kao i da nAsanž ima pravo na odštetu.

Panel je ocenio da su švedski tužioci „nesrazmerno“ reagovali izdavanjem evropskog naloga za hapšenje i da nisu razmotrili druge načine da ga ispitaju.

Asanž je novinarima putem video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu izjavio da je odluka panela UN značajna pobeda koja je mu izmamila osmeh na licu.

Dodao je da se Velika Britanija i Švedska ne mogu žaliti na odluku panela UN, iako je London već nagovestio da će formalno osporiti mišljenje te radne grupe.

Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji.

Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobadjanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.