U trendu

Predsednik Francuske besan: Amerikanci špijunirali Olanda, Sarkozija i Širaka

Američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) špijunirala je tri francuska predsednika, uključujući Fransoa Olanda samo nekoliko dana pošto je stupio na dužnost 2012, navodi se u dokumentu sajta Vikiliks koji je noćas objavljen.

Vikiliks je noćas objavio izveštaj NSA od 22. maja 2012., samo nekoliko dana pošto je Oland stupio na dužnost, da je francuski lider „odobrio održavanje tajnog sastanka u Parizu da bi razgovarali o krizi evrozone, posebno o posledicama grčkog izlaska iz evrozone“, prenela je agencija AFP.

U izveštaju se takođe navodi kako je Oland posle tadašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ocenio da je „ona digla ruke od Grčke i nije bila voljna da popusti“.

„Ovo je učinilo Olanda veoma zabrinutog za Grčku i grčki narod koji bi mogao da reaguje glasajući za ekstremističke partije“, navodi se u istom obelodanjenom dokumentu Vikiliksa.

U istom dokumentu se navodi da je francuski predsednik iza leđa Merkelove zakazao sastanak u Parizu sa pripadnicima nemačkih socijaldemokrata – tadašnje glavne nemačke opozicione partije.

AFP navodi da iako tada javnost nije znala o prisluškivanju Olanda, francuski predsednik je tokom posete Vašingtona u februaru 2014. rekao da su „dva saveznika rešila svoje razlike oko američkog digitalnog prisluškivanja“.

„Uzajamno poverenje je obnovljeno“, izjavio je tada Oland.

Drugi dokument iz 2008. za temu ima bivšeg francuskog predsednika i navodi da „Sarkozi vidi sebe kao jedinog koji može da reši svetsku finansijsku krizu“ i tvrdi da su mnogi tadašnji ekonomski problemi „rezultat grešaka Vlade SAD-a, ali veruje da je Vašington počeo da sluša neki od njegovih saveta“.

Širak je takođe bio meta prisluškivanja u 2006. i navodi se da ga je tadašnji francuski ministar inostranih poslova Filip Dust-Blazi opisao kao „nekog ko ima sklonosti … za donošenje neblagovremenih ili netačnih primedbi“.

Povodom obelodanjivanja sajta Vikiliks da su američke bezbednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku (e-mail) prepisku, francuski ambasador u SAD-u Žerard Aru naveo je na tviteru da „svaki diplomata živi sa neminovnošću da se njegova komunikacija prisluškuje i ne samo od jedne zemlje“.

„To je realnost. Ali važni, poverljivi razgovori održavaju se uz korišćenje sigurnih metoda komunikacije“, pirmetio je Aru.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da francuski građani imaju pravo da znaju da je njihova vlada bila „predmet nadzora navodnih saveznika“ i obećao „još blagovremenih i važnih (informacija)“.

Predsednik Francuske Fransoa Oland ocenio je danas da je navodno američko špijuniranje trojice francuskih predsednika neprihvatljivo.

„Francuska neće tolerisati poteze koje ugrožavaju njenu bezbednost i zaštitu njenih interesa“, navodi se u saopštenju iz Olandovog kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.