U trendu

Predsednik Nigerije: Boko Haram tehnički poražen

Nigerija je „tehnički“ pobedila u ratu protiv islamističke militantne grupe Boko Haram, izjavio je predsednik Nigerije Muhamadu Buhari.

On je za Bi-Bi-Si rekao da Boko Haram više ne može da organizuje „uobičajene napade“ na bezbednosne snage niti naseljene centre, te da je ta grupa ograničena na borbu improvizovanim eksplozivnim napravama, a snagu je zadržala samo u uporištu u državi Borno.

Prema njegovim rečima, za poraz Boko Harama ključno je reorganizovanje, dodatna obuka i opremanje vojske.

Predsednik Buhari je vojsci dao rok do kraja ove godine da porazi Boko Haram, a taj će rok verovatno biti produžen pošto ta grupa i dalje bombarduje neke oblasti iako je izgubila kontrolu nad mnogim gradovima, navodi Bi-Bi-Si.

Kritičari nigerijske vlade tvrde da je uspeh borbe protiv militantnih islamista precenjen, te da su se svaki put kada je vojska saopštila da je zbrisala Boko Haram militantne snage ponovo diskretno izgradile.

Boko Haram, koji se zakleo na vernost Islamskoj državi, važi za jednu od najpogubnijih terorističkih grupa u svetu, a njena šestogodišnja pobuna na severoistoku Nigerije dovela je do smrti 17.000 ljudi, uništenja više od 1.000 škola i raseljavanja više od 1,5 miliona ljudi.

Zbog pobune islamista oko milion dece je ostalo bez mogućnosti da se školuje u Nigeriji i trima susednim državama, saopštio je Unicef ranije ove nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.