U trendu

Preminuo prvi Amerikanac koji je obleteo Zemlju (VIDEO)

Džon Glen, prvi Amerikanac koji je imao orbitalni let oko Zemlje 1962. godine, preminuo je danas u 96. godini, saopštio je Univerzitet u Ohaju koji nosi njegovo ime.

Glen je u februaru 1962. godine postao prvi američki astronaut koji je obleteo Zemlju u malom svemirskom brodu Frendšip 7 i pridružio je sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu koji je godinu dana ranije imao isti orbitalni let.

Bivši astronaut je pre nekoliko dana prebačen u bolnicu, dok je pre nekoliko godina imao operaciju na srcu.

Džon Glen je bivši američki pilot, astronaut i senator. Bio je pilot u Marinskom korpusu i poslednji preostali član grupe Merjkuri Sedam, elitnih probnih pilota koje je odabrala NASA da upravljaju eksperimentalnim svemirskim brodom Merkjuri i koji su postali prvi američki astronauti.

On se 1965. godine povukao iz vojske i dao otkaz u agenciji NASA da bi mogao da se kandiduje za javnu funkciju. Kao član Demokratske strane, Glen je izabran da predstavlja Ohajo u američkom Senatu od 1974. do 1999. godine.

Glen je dobio Kongresnu svemirsku medalju časti 1978. i Predsedničku medalju slobode 2012.

Uvršten je u Astronautsku kuću slavnih 1990. godine.

Dok je još uvek bio aktivan senator, Glen je 29. oktobra 1998. godine postao najstarija osoba koja je letela u svemir (sa punih 77 godina), i jedina osoba koja je letela na programima Mejrkuri i Spejs-šatl.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar